Revoltă: Medicii de la UPU Târgu Jiu, discriminaţi

Revoltă în rândul personalului din Unitatea de Primiri Urgenţe din  cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Medicii spun că tot personalul UPU ar urma să ia salarii mai mici luna aceasta, pentru că Directoratul spitalului a decis ca ei să nu mai beneficieze de majorarea de 12% la salarii. Cadrele medicale spun că se simt date la o parte de conducerea spitalului şi că supărarea lor este cu atât mai mare cu cât secţia este una greoaie. Conducerea spitalului neagă faptul că personalul UPU îşi va lua salariile reduse, în timp ce sindicaliştii cred că se vor găsi soluţii ca toată lumea să fie mulţumită.

În luna august a acestui an, Consiliul Judeţean Gorj crea cadru legal Spitalului Judeţean de Urgenţă să mărească salariile personalului din sănătate cu 12%. De această majorare au beneficiat toţi salariaţii unităţii spitaliceşti, peste o mie la număr, până luna aceasta, când medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au aflat că ei nu vor mai primi majorarea salarială. ”Salariile au fost mărite acum trei luni, s-au luat salariile cu acea mărire de 12% şi luna asta se pare că nu mai beneficiem şi noi de majorare. Numai noi nu vom mai lua acea majorare, restul de angajaţi vor beneficia în continuare. De aici şi revolta noastră. Nu ştiu cum au ajuns la această concluzie cei din Comitetul Director, pentru că pe lângă faptul că asigurăm urgenţele cu deficit de personal şi la noi adresabilitatea creşte din ce în ce mai mult şi acoperim tot judeţul, noi suntem cei vitregiţi. Sperăm să se reglementeze cumva această situaţie. Hârtia a venit în septembrie pentru octombrie. Cu noi nu a fost nicio şedinţă. Este vorba de salariul pe care o să-l primim acum, pe 15 decembrie”, a spus Ramona Oprea, medic la UPU Târgu Jiu.

Medicii spun că mai bine se lua decizia unei majorări mai mici, dar care să cuprindă tot personalul Spitalului Judeţean, decât să se dea la o parte o anumită categorie de personal. ”În prezent sunt în jur de 70 de persoane angajate pe Unitatea de Primiri Urgenţe. Noi considerăm că este o formă de discriminare, şi noi suntem angajaţii spitalului şi noi chiar muncim. Sperăm să se revină asupra hotărârii, să fie bine pentru toţi. Nu este vorba de suma în sine, e vorba de principiu, pentru că e un fel de a fi daţi la o parte, de a fi discriminaţi. Se putea acorda o mărire mai mică, dar pentru toată lumea. În mod oficial, nu ni s-a adus nimic la cunoştinţă”, a spus Ramona Oprea, medic UPU din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Tătaru neagă

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Tiberiu Tătaru, a declarat că nu s-a luat deocamdată o decizie în acest sens, admiţând faptul că sunt nişte probleme, dar nu atât de mari. ”Eu nu pot confirma acest lucru, pentru că pe tapetul Consiliului de Administraţie sau al Comitetului Director nu s-au pus aceste probleme. Astăzi ne întâlnim să discutăm aceste aspecte”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

Finanţare diferită

Singurii care au clarificat cât de cât situaţia au fost reprezentanţii Sindicatului Sanitas, care au precizat că UPU are finanţare diferită de restul salariaţilor din spital, dar că se vor găsi bani şi pentru aceştia. ”Problema a apărut din faptul că sursele de finanţare sunt diferite: UPU şi Medicina Legală sunt plătite de la Bugetul de Stat, nu din fondul asigurărilor de sănătate, de unde sunt plătiţi toţi ceilalţi angajaţi ai spitalului. Ori Ministerul Sănătăţii a avut o poziţie împotriva acordării acestor 12%, dar părerea mea este că majorarea poate fi acordată în continuare din fondul nostru, neîncălcând legea. În momentul în care DSP Gorj a solicitat creştere de 12% şi pentru UPU, ministerul a spus că nu poate să dea. Cel mai probabil o să le dăm şi lor din bugetul total al spitalului”, a spus Valentin Popa, liderul Sindicatului Sanitas.  

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: