Revoltă printre directorii de şcoli. Au cerut demiterea lui Işfan

Aproximativ 100 de dascăli din Gorj au cerut demiterea lui Ion Işfan din fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Directorii de şcoli se plâng de atitudinea inspectorului general şi susţin că au fost ameninţaţi cu demiterea dacă nu renunţă la mult discutatul spor pentru calculator.

Câţiva directori au organizat o conferinţă de presă în care şi-au spus ofurile. Totul a pornit de aproape un an, când Inspectoratul Şcolar a sesizat că zeci de şcoli solicită spor pentru condiţii vătămătoare, însă nu în condiţii legale. În schimb, directorii consideră că banii sunt acordaţi perfect legal. „I-am cerut, în acest memoriu, să îl demită pe domnul inspector Işfan. Am semnat memoriul peste o sută de colegi. Mărul discordiei a fost acordarea sporului pentru condiţii vătămătoare. Acest spor este un drept al oricărui angajat din România care lucrează în condiţii vătămătoare. Noi am avut acest spor din 2009. Toate prevederile legale spun că acest spor este legal. Constatarea condiţiilor vătămătoare a fost făcută de Direcţia pentru Sănătate Publică. Persoanele care îl solicită sunt expuse radiaţiilor de la calculator, routere, cabluri, imprimante. Pe baza acestor buletine, noi am luat sporuri care nu sunt deloc mari încât să oripileze alte categorii de angajaţi. Secretara mea are, fără spor, 14 milioane (n.r. 1400 lei), profesorul de informatică are 16 milioane (n.r. 1600 lei). În Ministerul Educaţiei, toată lumea primeşte aceste sporuri. De la şofer până la femeia de serviciu”, a declarat Aurel Popescu, directorul Şcolii Gimnaziale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.

„Taie-i şi lui Deaconescu sporul!”

Ultima întâlnire tensionată între cele două părţi a fost chiar săptămâna trecută, când sute de profesori aşteptau banii. Sumele erau blocate în bancă pentru că directorii nu voiau să renunţe la sporul pentru calculator. În final, au fost făcute modificări în statele de plată. „Am aplicat pentru salarii un fals grosolan, un abuz în serviciu. Am făcut asta pentru colegii mei numai după ce domnul inspector general mi-a avizat statul de plată fără sporuri. Ne-a chemat domnul inspector general în şedinţă. Am prezentat toate documentele necesare, dar mi-a tăiat pe 12 ianuarie sporurile. Am dat drumul la statele de plată ca să primească oamenii banii. Opt oameni de la mine de la şcoală primeau acest spor. A sunat domnul Işfan la telefon şi le-a zis subalternilor de la Inspectorat: «Taie-i şi lui Deaconescu sporul!»”, a spus Constantin Deaconescu, directorul liceului din Bîlteni.

„Am fost ameninţaţi”

În plus, se plâng directorii, ar fi fost ameninţaţi de Ion Işfan. „Am cedat pentru ca toţi colegii mei să beneficieze de salariu. Veneam după sărbători, oamenii aveau nevoie de bani. Colegii mi-au spus că sunt dispuşi să renunţe la acest spor numai să primească salariile toată lumea. Am fost ameninţaţi telefonic că dacă nu dăm sporurile jos, nu ştiu ce o să păţim, că o să fim desfiinţaţi. Nu e posibil aşa ceva”, a spus Gabriel Răscol, directorul Liceului cu Program Sportiv din Târgu Jiu.

Un alt director susţine că atitudinea lui Işfan este total nepotrivită în discuţiile cu ei. „Noi suntem în conflict deschis de luni de zile pentru comportamentul inspectorului. De la ministru, deputaţi, la primar, cu toţii au fost informaţi. Nimeni nu a venit să vadă care are dreptate. Şi eu am scos acest spor pentru condiţii vătămătoare după ce am discutat cu domnul inspector adjunct Mocioi. Mi-a spus că ministerul nu agreează buletinul de la DSP pe care l-am avut noi la dosar. Atitudinea pe care o au faţă de noi, modul în care vorbesc cu noi, este România anului 1979. Nu e posibil aşa ceva. Eu nu merg la Inspectorat decât dacă am de rezolvat o treabă urgentă, să duc documente urgente, numai să nu mai văd cum se comportă acei oameni cu noi”, a fost reacţia Liviei Zamfir, directorul Şcolii Gimnaziale „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.

REACŢIE

Ion Işfan nu a vrut să comenteze acuzaţiile aduse de directori. „Orice nemulţumire pe care o au cadrele didactice sau domnii directori trebuie rezolvată pe cale amiabilă şi prin comunicare. Dacă dumnealor au făcut afirmaţia că s-au simţit ameninţaţi, trebuie să apeleze la toate mijloacele legale şi dacă au dovezi în acest sens. Punctul nostru de vedere este că nu s-au făcut astfel de ameninţări cu demiterea”, a fost punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, transmis de Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Vizualizări: 2,758

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: