Românii pot spune adio maşinilor second hand

Comisia Europeană vrea să reducă durata de viață a vehiculelor aflate în circulaţie şi va impune reguli noi pentru piaţa auto second hand. Conform acestor reguli românii vor spune adio autovehiculelor second-hand.

Dacă planul Comisiei Europene va fi pus în aplicare, piața auto nu va mai fi niciodată la fel. Comisia Europeană va prezenta la sfârşitul anului viitor o propunere de retragere de pe piaţă a vehiculelor cele mai poluante, dup[ cum a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Pactul Verde al UE, Frans Timmermans.

”Dorim să lucrăm la o revizuire a directivei privind durata de viaţă a vehiculelor. Vom face o propunere către finele anului care vine. Dacă dorim să ne asigurăm că nu exportăm vehicule poluante în afara UE, trebuie mai întâi să garantăm că ele nu se deplasează în interiorul UE”, a spus Timmermans. El a făcut aceste declarații în timpul unui consiliu al miniştrilor mediului, desfăşurat la Luxemburg, a informat promotor.ro.

Timmermans a transmis acest mesaj în urma preocupărilor exprimate de mai multe state ale UE asupra exportului de vehicule poluante dinspre unele state membre către alte state de asemenea membre ale UE, dar şi către altele din afara blocului comunitar.

O astfel de mișcare s-a produs şi în urma scandalului Dieselgate. Șoferii din țările bogate din vest și-au vândut mașinile diesel, iar piața second-hand s-a prăbușit. O mare parte a acestor mașini au ajuns în Europa de est, România fiind una dintre destinațiile principale.

O reducere forțată a duratei de viață a vehiculelor ar avea, într-adevăr, ca efect, o schimbare mai frecventă a mașinilor. Asta înseamnă că mașinile poluante vor ieși mai rapid din circulație, pentru a fi înlocuite cu altele noi, nepoluante. O reducere a duratei de exploatare va însemna o scădere rapidă a valorii de piață a mașinilor și o lovitură majoră pentru piața second hand.

Vârsta medie a parcului auto este în România de 15 ani, cu mult mai mare decât media europeană, de 11 ani. Aproximativ 80% dintre mașinile care circulă în România au mai mult de 10 ani.

Vizualizări: 26,407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: