Românii vor avea o minivacanţă şi în luna august 

Veste bună pentru salariații din România care se vor putea bucura de o minivacanță în luna august a acestui an. Asta deoarece luni, 15 august, se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, iar potrivit Codului Muncii, aceasta este o zi liberă. 

Salariații români vor avea o nouă minivacanță în luna august de Adormirea Maicii Domnului care se sărbătorește pe data de 15 august (luni), așa că angajații din România vor avea parte de o minivacanță de trei zile. 

În ceea ce privește sărbătorile legale în care salariații români au dreptul la zile libere plătite care au mai rămas în acest an, acestea sunt după cum urmează: luni, 15 august – Adormirea Maicii Domnului; miercuri, 30 noiembrie – Sfântul Andrei; joi, 1 decembrie – Ziua Națională a României şi duminică și luni, 25 și 26 decembrie – Crăciunul.

Potrivit legislației în vigoare, angajații din România care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază de câte două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele religioase respective. Liberele se acordă în alte zile decât cele menționate mai sus sau de concediu de odihnă.

Pe de altă parte, angajaților care lucrează „la foc continuu”, cum ar fi cei din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și din locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă din motive justificate nu se acordă aceste zile libere plătite acești angajați vor beneficia de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform prevederilor legale.

Vizualizări: 2,208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: