Romică Ţociu şi Cornel Palade au participat la festivalul de la Baia de Fier

Locuitori, autorităţi locale şi judeţene şi chiar celebrităţi au participat ieri la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului de folclor pastoral „Coborâtul oilor de la munte” de la Baia de Fier.

Manifestările festivalului au început în faţa Primăriei Baia de Fier unde edilul local şi-a întâmpinat oaspeţii cu pâine şi sare dar şi cu ţuică gorjenească. Seria manifestărilor a fost deschisă de defilarea a doi cai de rasă concuraţi de armăsarii ciobanilor care nu s-au lăsat mai prejos.

Ansambluri populare din 5 judeţe ale ţării au prezentat un scurt program artistic în faţa invitaţiilor şi au mers apoi în poieniţa de lângă peşteră unde s-au întrecut în cântece şi dansuri populare. La Baia de Fier au sosit şi cunoscuţii umorişti, Romică Ţociu şi Cornel Palade care au adus băieşilor zâmbetul pe buze. „Venim aici de câţiva ani şi ne simţim foarte bine. La Bucureşti nu avem parte de aşa ceva. Anul trecut am luat atitudine, anul acesta ne-au luat un clop iar la anul nu se ştie cu ce noutăţi vom veni”, a declarat Ţociu. 

Pe lângă locuitorii din Baia de Fier şi din judeţul Gorj au fot prezenţi la „ Coborâtul Oilor de la munte“ şi oameni din diferite colţuri ale ţării care au auzit de această sărbătoare tradiţională şi curiozitatea i-a adus pe meleaguri gorjeneşti.  „Nu suntem de aici şi nici nu ştim foarte multe despre acest obicei. Am venit să vedem cum este dar cu siguranţă vom reveni. E superbă zona şi mai ales am rămas uimiţi că se menţin tradiţiile. În alte zone ale ţării au dispărut”.

Locuitorii din Baia de Fier au petrecut până târziu în noapte cu mici, bere şi muzică populară în poieniţa de lângă Peşteră. Festivalul a fost încheiat cu un frumos foc de artificii.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: