Romii din Târgu Jiu se revoltă: Să vadă Primăria și Consiliul Local că suntem o forță!

Romii care își desfășoară activitatea în târgul de haine vechi Coleus se revoltă. Oamenii sunt disperați că vor fi nevoiți să plece din zonă, cu tot cu marfă, pentru că Primăria Târgu Jiu a decis să desființeze târgul de vechituri. Romii spun că strâng semnături pentru a protesta.

De 17 ani, romii din Obreja vând haine vechi în zona Ciorcârlău. Vestea că aleșii locali au stabilit să fie desființat târgul a venit ca un cutremur. Oamenii sunt dispuși să protesteze pentru că nu vor mai avea unde să vândă marfa. „Asta e politica! Ei nu se gândesc la noi că asta este singura noastră sursă de venit. Spun că suntem doar 15 oameni aici, dar în spatele nostru mai sunt 400 de persoane. Unde vor să ne ducă? Vedem ce se va întâmpla. Ne vom aduna toți romii și vom face o listă cu niște semnături. Vom face un miting. Și-așa, noi suntem pașnici. Să vadă Primăria și Consiliul Local că avem și noi o forță”, ne-a spus un comerciant din zonă.

Altă tarabă, aceeași problemă. Chiar dacă au mai rămas puțini care își vând marfa la Coleus, aceștia au în spate familii întregi și nu știu cum își vor câștiga existența după ce vor fi scoși din acel spațiu: „Tot Cartierul Obreja, 2500 de suflete vor veni la primărie. Și ne susține toată etnia romă din județul Gorj. Am acasă patru copii și 12 nepoți. Nu avem niciun salariu ori altă sursă de venit. Ce să facem în situația asta? Să mergem la furat? Sunt mii de oameni care vin aici și cumpără haine de la noi. Trebuie să ne câștigăm și noi existența cumva”.

Primarul caută soluții

În fața acestor amenințări, primarul Marcel Romanescu încearcă să liniștească spiritele. Dacă Primăria Târgu Jiu va obține acel teren la licitația din 19 septembrie, se poate discuta orice variantă cu acei comercianți, inclusiv continuarea activității. „Am avut o informare de la Direcția de Patrimoniu în care mi se aduce la cunoștință despre cheltuielile făcute pentru închirierea și utilitățile din zonă. Veniturile nu reprezentau nici măcar 10% din suma pe care noi o cheltuiam cu acel spațiu. Dacă Primăria Târgu Jiu nu va câștiga acea licitație, vom vedea ce se va întâmpla. Termenul de reziliere a licitației este 1 noiembrie. Dacă vom câștiga licitația, vom discuta orice variantă, iar dacă nu îl câștigăm, viitorul proprietar poate sau poate să nu încheie un contract cu primăria pe acel spațiu”, a fost explicația lui Marcel Romanescu.

Aproximativ 20 de mii de lei cheltuiește lunar Primăria Târgu Jiu doar cu chiria pentru terenul de la Coleus. Consilierii locali au decis să închidă târgul de vechituri și încearcă să cumpere spațiul de la firma care îl deține. Terenul este evaluat la peste 600 de mii de lei.

Vizualizări: 4,681

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: