Rovinari invadat de cenuşă, Trotea la plimbare în China

CE Rovinari riscă o altă amendă de la Garda de Mediu după ce sâmbătă a reuşit să intoxice din nou cu praf de cărbune locuitorii din zonă. O situaţie similară a avut loc şi la începutul lunii aprilie, atunci când din cauza vântului foarte puternic cenuşa depozitată de complex s-a împrăştiat prin tot oraşul. Directorul, Tiberiu Trotea nu a putut explica situaţia deoarece acesta este plecat in China.

Aerul din oraşul Rovinari, dar şi din împrejurimi, a devenit sâmbătă imposibil de respirat din cauza norului de cenuşă provenit de la Depozitul de Zgură şi Cenuşă de la Cican Beterega, ce aparţine Complexului Energetic Rovinari. Fenomenul a avut loc din cauza vântului care a bătut cu putere şi a spulberat cenuşa depozitată de complex. Obişnuiţi cu această situaţie, oamenii ridică din umeri atunci când sunt întrebaţi de autorităţi sau de factorii responsabili. „Ne-am obişnuit cu aerul de aici, dar de data asta s-a întrecut măsura. Nu putem respira fără batiste la nas şi la gură. Mai am şi un copil mic şi vroiam să-l scot la aer dar nu am cum să-l scot din casă în condiţiile acestea. Vă spun, aşa se întâmplă de fiecare  dată când bate vântul. Am mai încercat să vorbim cu domnul primar dar degeaba, nimeni nu face nimic”, susţine o localnică.

Sesizaţi din relatările jurnaliştilor, inspectorii de la Garda de Mediu Gorj au demarat şi de această dată un control pentru a vedea calitatea aerului din zonă. De rezultatul verificărilor depind şi măsurile care vor fi luate.

Trotea îi vizitează pe chinezi

Aceasta este a doua oară în mai puţin de o lună, de când rovinărenii se confruntă cu această situaţie. La începutul lunii aprilie, un alt nor de cenuşă avea să paralizeze traficul din Rovinari, fiind atât de dens încât nu se vedea la câţiva metri în faţă. De asemenea, aerul a devenit irespirabil, locuitorii oraşului fiind nevoiţi să se baricadeze în case până la dispersarea norului. Garda de Mediu a intervenit atunci aplicând Complexului Energetic Rovinari o amendă de 50.000 de lei pentru neregulile găsite la depozitul de zgură şi cenuşă. Conducerea unităţii a promis atunci că va remedia problemele şi va demara procedurile de închidere a depozitului de cenuşă începând cu luna mai, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, conducerea CE Rovinari a considerat că amenda primită de la Garda de Mediu nu este corectă şi a contestat-o în instanţă, aflându-se acum pe rolul instanţei din Gorj.

Cât despre directorul general al complexului, Tiberiu Trotea, acesta nu a putut explica de ce nu s-a trecut la procedura de închidere a Depozitului de Zgură şi Cenuşă deoarece este plecat în China. O decizie cu privire la incidentul de sâmbătă va putea fi luata abia când acesta va reveni în ţară.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: