Băsescu arată cu degetul spre directorii „boieri” de la Turceni şi Rovinari

Preşedintele României i-a catalogat drept „boieri” pe şefii din minerit şi energie de la nivel de judeţ, concluzia fiind exprimată de Traian Băsescu după ultimele discuţii cu reprezentanţii FMI, aflaţi în negocieri la Bucureşti. Şeful statului i-a descoperit pe „boieri” la Turceni şi Rovinari, tot acolo unde cu vreo câţiva ani îi identifica şi pe „băieţii deştepţi” din minerit şi energie, ale căror afaceri le-au adus câştiguri de zeci de milioane de euro, Gorjul fiind singurul care nu a câştigat nimic din activităţile respective.

Traian Băsescu i-a luat la rost pe şefii de la Turceni şi Rovinari, dar şi pe alţi directori de la unităţi de stat din ţară, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, cei ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

„Nu am nicio ezitare să vorbesc public despre câteva dintre societăţile şi regiile care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi până la sfârşitul anului funcţionarea acestora trebuie optimizată. Mă refer la cele două complexe energetice, Turceni şi Rovinari, la Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii, de sănătate ş.a.m.d., Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele, dar sunt câteva pe care am ţinut să le menţionez public. De ce le menţionez public? Pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşterile de personal şi de fonduri de salarii. Ei sunt marii „boieri” ai economiei româneşti. „Baronii” economiei româneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat. Cu această ocazie atrag atenţia şi regiilor profitabile. Faptul că un Romgaz, un Transgaz, Hidroelectrica sau ştiu eu ce altă companie cu capital majoritar de stat înregistrează profit nu spune mare lucru, pentru că a înregistra un profit de o sută de milioane când tu ai potenţial să obţii un profit de 500 de milioane intră în aceeaşi categorie cu managerii cărora nu le pasă de arierate. Deci îmbunătăţirea managementului în regii şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011”, a declarat Băsescu.

Condescu crede că Băsescu este informat

Reacţia şefilor de la cele două complexuri energetice din judeţ nominalizaţi în discursul lui Băsescu a fost imposibil de obţin pe parcursul zilei de ieri. Directorul general Octavian Graure, deschis de regulă în relaţia cu jurnaliştii, a fost de negăsit la telefon pentru un punct de vedere, pe cealaltă „moşie”, cea de la Rovinari, „boierii” fiind plecaţi în străinătăţuri în căutare de eventuali investitori, aşa cum se spune la fiecare ieşire pe care şefii de aici o fac în afară. Directorul general Tiberiu Trotea este tocmai în China, iar cel pe care l-a lăsat adjunct, Ion Pisc, a decolat şi el până în Germania în aceste zile. În schimb, liderul sindical Marin Condescu a refuzat să facă vreun comentariu asupra celor spuse de preşedinte, menţionând doar că îl ştie pe Băsescu drept „un om informat”.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: