Ruptură la PSD. Primarii, alături de independenţii Ciocea şi Călinoiu!

Zeci de primari din PSD au anunţat joi că nu vor face campanie partidului din care fac parte, ci pentru independenţii Ion Ciocea şi Ion Călinoiu. Cei doi au fost scoşi de pe lista PSD de Dragnea, cel mai probabil la presiunea lui Ponta, şi înlocuiţi cu Mihai Weber şi Florin Cârciumaru. Dacă PSD Gorj îi va avea împotrivă pe primari, ar putea scoate cel mai prost scor din istorie, undeva la 20%. Cel mai afectat ar fi Victor Ponta, care ar intra în parlament, dar s-ar face de râs în propriul partid, situaţie care l-ar bucura desigur pe Dragnea.

Revoltă joi la sediul PSD Gorj, după ce miercuri s-a aflat că şefii de la Bucureşti au impus alte liste decât cele votate la nivel local. Zeci de primari au mers la partid pentru a cere păstrarea listelor iniţiale. Câţiva dintre ei au mers chiar la Bucureşti, dar nu au fost primiţi de Dragnea. Furioşi, în doar câteva ore primarii PSD au strâns cele trei mii de semnături necesare lui Ion Călinoiu pentru a candida independent la Camera Deputaţilor şi lui Ion Ciocea pentru a candida independent la Senat.

Atacuri sub centură între Cârciumaru şi Călinoiu
Primarii PSD Gorj s-au mobilizat încă de miercuri seara pentru a se prezenta la partid şi a cere menţinerea listelor iniţiale, pe care erau Ion Călinoiu – fost preşedinte al CJ Gorj şi Ion Ciocea – primarul din Bustuchin. Tabăra Cârciumaru-Ponta a aflat de intenţie, aşa că primarii au primit SMS-uri că nu există o convocare oficială şi să nu vină la sediul PSD. Şi totuşi, la ora 9.00 dimineaţa erau zeci de primari în sediu, printre care: Adi Câmpeanu - Runcu, Ion Ciocea - Bustuchin, Florinel Țuilă - Cătunele, Cosmin Pigui - Peștișani, Viorel Drăgușin - Crușeț, Adrian Mangu - Bărbătești, Vili Pasăre - Dragotești, Ion Bârcă - Turburea, Ovidiu Pungan - Bălănești, Liviu Doru Drăgulescu - Licurici, Romulus Bîldea - Telești, Ilie Petroi – Aninoasa, Aristide Şerbănescu - Schela. Alături de aceştia au mai fost Constantin Stângă, Mihai Prunariu, fostul prefect Alin Văcaru şi mai mulţi şefi de organizaţii.
În acest timp, Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu erau la Consiliul Judeţean. Potrivit unor surse, Călinoiu s-a oferit să meargă la sediul PSD să detensioneze situaţia dar, ajuns acolo, a făcut declaraţii împotriva lui Cârciumaru, cel care l-a înlocuit pe lista de Senat fără să-l prevină. Întrebat dacă s-a simţit trădat de Cârciumaru, Călinoiu a spus: „E greu să spui acest lucru, să fii trădat. Dezamăgit sunt. Nu numai Florin Cârciumaru poartă răspunderea, răspunderea revine şi organizaţiei centrale a partidului, dar astea nu sunt de comentat. Obiectivul nostru este să detensionăm această stare de lucru, să nu distrugem şi să construim. Să discutăm la rece şi să eliminăm orice fel de atitudine a unor colegi ai noştri, chiar dacă uneori se mai şi greşeşte. În viaţă se mai greşeşte”.
Văzând în presă declaraţiile lui Călinoiu, primarul din Târgu Jiu a plecat furios spre partid. A intrat tremurând de nervi şi chiar s-ar fi împins cu Ion Ciocea.

Cum erau listele iniţiale
Lista pentru Senat votată la nivel local începea cu Ion Călinoiu, urmat de Claudiu Manta și Andrei Maioreanu. Dragnea l-a scos din listă pe Călinoiu și l-a pus pe Cârciumaru.
Conducerea centrală a PSD a modificat și lista de la Camera Deputaților. Cea votată la Târgu Jiu era: Victor Ponta, Ion Ciocea, Alin Văcaru, Laurențiu Ciurel, Mihai Weber, Bebe Ionică. Doi dintre ei au zburat din listă - Ciocea și Ciurel - dar și ordinea a fost schimbată. Conducerea centrală a stabilit următoarea listă: Victor Ponta, Mihai Weber, Alin Văcaru, Elvira Șarapatin, Bebe Ionică și Maria Vasilescu.
Război mocnit între Călinoiu şi Ponta
Niciodată recunoscut, între Ion Călinoiu şi Victor Ponta există un conflict de ceva timp, mai exact de când fostul premier a încercat să preia conducerea filialei prin aşa numiţii lupi tineri, Ciprian Florescu, Alin Văcaru, Claudiu Teodorescu etc.
Surse din partid spun că lista votată la Gorj a plecat spre aprobare la Bucureşti fără prezenţa lui Alin Văcaru pe locul al treilea, omul lui Ponta fiind dat la o parte probabil de gruparea Călinoiu. Numai că la Bucureşti a contat mai mult cuvântul lui Ponta, astfel că au fost înlăturaţi Călinoiu şi Ciocea.
Contactat de primarii protestatari, duplicitarul Ponta a spus prin telefon că lui îi conveneau listele iniţiale, dar că decizia este la Dragnea, iar primarii l-au aplaudat. Dragnea nu a răspuns la telefon, aşa că primarii au plecat la Bucureşti în jurul prânzului, pentru a obţine revenirea la listele iniţiale. Primarii nu știau atunci că listele au fost depuse pe furiş de un membru simplu al partidului, joi, la ora 10,30, fiind o premieră neinvitarea presei la un astfel de moment. Primarii au făcut degeaba drumul la Bucureşti, dar atitudinea lui Dragnea i-a înfuriat, aşa că la închiderea ediţiei zeci de primari se pregăteau să fie alături de Călinoiu şi Ciocea la depunerea candidaturilor, la Biroul Electoral Judeţean, cu doar o oră înainte de termen.

Ce pierde Ponta, ce câştigă Dragnea
Dacă vor fi validate candidaturile lui Călinoiu şi Ciocea şi dacă primarii nu dau înapoi, PSD va avea un scor catastrofal în Gorj. Ar putea lua un deputat, pe Victor Ponta, şi un senator la redistribuire, pe Florin Cârciumaru, dar scorul ar fi în jur de 20%. Ponta s-ar face astfel de râs în partid şi nu ar mai putea ridica pretenţii la postul de preşedinte, ocupat acum de Dragnea.
REFUZ
Interesant este că Florin Cârciumaru i-a propus lui Călinoiu să conducă în Gorj campania PSD, deşi i-a luat locul de candidat. Călinoiu a refuzat: „Nu pot să răspund la întrebarea asta pentru că nu mai am garanţia că te ascultă oamenii. Când iei rolul de conducător de campanie îţi asumi şi o responsabilitate. Părerea mea e că trebuie să fie şef de campanie Florin Cârciumaru, pe care-l susţinem să-şi facă treaba”. Ulterior însă Călinoiu a plecat din partid pentru a candida independent.

Vizualizări: 3,731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: