Rusia anunţă că urmează să anexeze vineri patru regiuni din Ucraina

Rusia anunţă joi că urmează să anexeze oficial patru părţi ale Ucrainei în cadru unei ceremonii, vineri, la trei zile după ”referendumuri” în acest sens, relatează BBC News.

 
”O ceremonie de semnare a unor acorduri cu privire la intrarea unor noi teritorii în Federaţia rusă va avea loc mâine (vineri), la ora (locală) 15.00 (şi ora României), la Kremlin”, declară un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă Tass şi RIA Novosti.

”Vladimir Putin va susţine un discurs voluminos la acest eveniment”, anunţă Peskov.

 
Reprezentanţii instalaţi de către Rusia la conducerea regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, în estul Ucranei, şi în Zaporijjea şi Herson, în sud, se aflau joi la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor regiuni ucrainene în urma unor ”referendumuri” respinse drept ”simulacre” de Kiev şi Occident.

 
 

Ei urmează să fie primiţi de către preşedintele rus Vladimir Putin, în vederea efectuării anexării teritoriilor ucrainene la Rusia.

Cei patru lideri separatişti i-au transmis miercuri liderului de la Kremlin cereri ”oficiale” în acest sens.

”O întâlnire cu preşedintele este, bineînţeles, prevăzută. Nu pot să spun unde şi când. Nu am această informaţie”, a declarat pur şi simplu joi un reprezentant al administraţiei de ocupaţie din Herson, Kiril Stremusov.

Procesul anexării celor patru zone aflate sub control rus din Ucraina s-a accelerat în ultimele zile, prin organizarea în pripă a unor ”referendumuri” - respinse drept o ”mascaradă” şi un ”simulacru” de către Kiev şi susţinătorii săi din Occident.

Potrivit agenţiilor ruse de presă, Parlamentul rus urmează să adopte prin vot - în zilele rumătoare - un text care oficializează anexarea.

Vladimir Putin urmează să susţină un discurs în faţa deputaţilor şi senatorilor ruşi, reuniţi, la Moscova.

Un indiciu al faptului că Kremlinul vea să marcheze acest lucru este pregătirea unor festivităţi la Moscova, vineri.

Primăria Moscovei a anunţat închiderea unor drumuri din centrul capitalei ruse, în jurul emblematicei Pieţe Roşii, unde se lucra la instalarea unei scene.

Vladimir Putin a susţinut un dicurs, cu mare pompă, în 2014, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, sub cupolele Kremlinului, în care le-a cerut parlamentarilor ruşi să valideze anexarea acestui teritoriu ucrainean la Rusia.

Comunitatea internţaională nu a recunoscut niciodată această anexare.

Vizualizări: 3,125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: