S-a modificat radical Legea ambroziei. Primăriile pot intra pe terenuri private!

Proprietarii de terenuri pe care crește ambrozie vor avea parte de surprize dacă nu se vor conforma unei noi legi votate de Parlament.Camera Deputaților a adoptat o serie de modificări la Legea ambroziei iar amenzile sunt uriașe.

Primăriile vor emite, la începutul sezonului de ambrozie, o notificare către proprietarii de terenuri, iar aceștia au 15 zile la dispoziție să se conformeze și să îndepărteze ambrozia, pe cheltuiala proprie. Dacă proprietarii nu se conformează, atunci primăria are dreptul să obțină în instanță dreptul de a intra pe respectivul teren, fără acordul proprietarului.

La final, proprietarului terenului îi vor fi imputate toate costurile pe care le-a presupus eliminarea ambroziei.

Iată ce prevede noua Legea modificată a ambroziei: „Alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia."

După alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin.(5) și (6), cu următorul cuprins:

(5) Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autoritățile administrației publice locale, Autoritățile administrației publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligația legală prevăzută la alin.(1) subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autoritățile administrației publice locale.

(6) In situația în care autoritățile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța. În toate cazurile în care proprietarul notificat conform alin.(1) nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenție în vederea executării acestora de către autoritatea administrației publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătorești competente, prin ordonanţă președințială, dată cu citarea părților. Dispozițiile art.3 se aplică în mod corespunzător. Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole."

Vizualizări: 1,579

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: