S-a redeschis „Drumul Regelui”. Trafic cu restricţii pe Transalpina

Pasionaţii de călătorii vor putea merge din nou de acum încolo pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară fiind redeschisă miercuri după o inspecţie în teren a unei comisii de specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Circulaţia autovehiculelor este permisă doar în intervalul orar 08.00-20.00, este cu restricție de viteză (30 km/oră), precum şi cu restricție de tonaj (mai puţin de 3,5 tone).

Vizita membrilor comisiei s-a făcut în condiţii meteo extrem de vitrege, pe munte fiind un vânt puternic şi temperaturi de cel mult 1 grad Celsius. Prefectul Ciprian Florescu a fost destul de sceptic în privinţa deciziei de redeschidere a circulaţiei, dar cea care l-a convins să fie de acord a fost colega sa de la Vâlcea, Aurora Gherghina, subprefect al judeţului vecin. Când a coborât din maşina cu care a venit până la graniţa dintre cele două judeţe, aceasta era îmbrăcată într-o ie subţire şi o fustă, reprezentanta Guvernului în teritoriu fiind nevoită să îşi ia repede o haină mai groasă pentru a nu îngheţa din cauza vântului care sufla cu putere. „Am uitat să vă spun că pe Transalpina e încă iarnă”, i-a transmis Florescu, Gherghina afirmând că peisajul frumos a făcut-o să uite şi de problemele cu vremea. „Drumul e bunişor şi de aceea îndemn pe toată lumea să vină în această parte de Elveţie românească”, a fost mesajul subprefectului de Vâlcea.

Ciprian Florescu şi-a dat acceptul pentru redeschiderea circulaţiei doar după ce drumarii şi Poliţia Rutieră l-au asigurat că sunt îndeplinite condiţiile pentru reluarea traficului. „Eu nu sunt convins în totalitate că facem bine ceea ce facem, dar nu sunt specialist în domeniu şi tocmai de aceea i-am ascultat pe specialişti, care spun că putem redeschide circulaţia în anumite condiţii. Le putem spune turiştilor «bun venit» pe Transalpina, dar eu rămân la grija mea şi îi sfătuiesc să meargă cu mare atenţie şi să păstreze o viteză adecvată”, a menţionat prefectul.

Inspecţii zilnice pe „Drumul Regelui”

Ion Tudor, şeful Secţiei Drumurilor Naţionale Târgu Jiu l-a asigurat pe Florescu de faptul că drumul va fi inspectat zilnic, în fiecare dimineaţă, pentru a se asigura că nu sunt pericole pentru cei care vor tranzita zona. Tocmai de aceea sunt menţinute restricţiile din anii anteriori. „Menţinem restricţia de 3,5 tone capacitate maximă la tonaj, limita de viteză rămâne la 30 km/h şi se va circula doar pe timp de zi, adică între orele 8.00 şi 20.00. În principiu, turiştii vin aici pentru a vedea peisajele, iar noaptea nu prea ai ce să vezi. Între orele 6.00 şi 8.00 o echipă de-a noastră va verifica zilnic acest tronson astfel încât să ne asigurăm că nu vor fi probleme pe parcursul zilei şi sperăm ca pe tot parcursul sezonului cald cei care ne vor vizita să aibă călătorii plăcute”, a menţionat Tudor.

Până acum, drumarii au refăcut nu doar parapetele de protecţie de pe marginea drumului, ci au montat şi indicatoarele care au fost distruse în timpul iernii de căderile de pietre sau de avalanşe. Pe marginea drumului, la altitudine foarte mare, şi acum există mormane de zăpadă care cu siguranţă îi vor bucura pe turiştii care vor căuta răcoarea muntelui în următoarea perioadă de timp.

Şoferii trebuie să ştie şi că vor avea  putea să aibă parte de întâlniri cu agenţii rutieri, un echipaj al poliţiei urmând să patruleze prin zonă pentru a vedea dacă sunt respectate restricţiile impuse în momentul luării deciziei de redeschidere a circulaţiei. Iniţial, drumarii sperau să redeschidă Transalpina spre sfârşitul acestei luni, de Rusalii, însă au reuşit să facă lucrul acesta cu două săptămâni, aşa că de acum încolo oricine doreşte să traverseze Carpaţii pe „Drumul Regelui” o poate face fără probleme.

Vizualizări: 1,427

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: