Salariat CEO, în a cincia zi de grevă a foamei

Gheorghe Peptan, lider sindical în cadrul CE Oltenia, intră astăzi în a cincia zi de grevă a foamei. Protestul lui a început joi, 30 aprilie, în faţa Complexului Energetic Oltenia. Acesta are 17 revendicări legate de modul în care este aplicat programul de restructurare. Peptan spune că astăzi vor intra şi alţi salariaţi CEO în greva foamei. Administraţia recunoaşte că unii salariaţi au fost trecuţi din eroare pe lista de concediaţi colectiv, fără să îndeplinească criteriile.

Peptan are şi o nemulţumire personală, aceea că a fost pus pe lista celor aproape două mii de concediaţi, deşi nu îndeplineşte condiţiile de pensionare. „Nu de asta am intrat în greva foamei, pentru că dreptul meu o să îl câştig în instanţă. Am intrat pentru a trage un semnal de alarmă, cu privire la abuzurile care se produc pentru toţi salariaţii, am o listă cu 17 revendicări”, a spus Peptan. Liderul sindical are 61 de ani şi primeşte asistenţă medicală din patru în patru ore. Din administraţie l-a salutat doar Ruşeţ în aceste prime zile de protest, libere pentru personalul TESA. Peptan şi-a propus să reziste măcar 14 zile, după care vrea să îşi dea foc în faţa companiei. Peptan nu este la primul protest extrem.

Administraţia recunoaşte că listele sunt greşite

Cei din conducerea CE Oltenia admit că pe listă au existat persoane care erau trecute ca pensionabile, deşi nu erau. Şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din CE Oltenia, Ion Ruşeţ, spune că persoanele care vor dovedi că nu întrunesc condiţiile de pensionare vor fi scoase de pe listă. “Dacă au fost trecute pe listă datorită criteriului pensionării şi nu îndeplinesc condiţiile până la 31.12.2017 vor fi scoase de pe listă în această perioadă, deci nu vor fi concediate. De la Casa de Pensii, ducând stagiul de cotizare, se află foarte rapid. Nu este vorba de calculul pensiei, dacă îndeplineşte condiţiile ca vechime şi vârstă se află în câteva zeci de minute. Au fost oameni scoşi de pe listă pe acest considerent, chiar miercuri a fost scos Mărăcine Gheorghe de la SE Turceni, o situaţie pe care o ştiu eu. Şi domnul Vitejanu Ion a fost scos de pe listă, e la TESA, nu i s-a luat în calcul vechimea în condiţii deosebite. Cei de la personal, de aici, au luat în calcul ca perioada pentru grupe deosebite 100%, Casa de Pensii ia în calcul pentru anumite funcţii şi meserii doar procentul de 70%, 60%”, a declarat Ion Ruşeţ. Acesta a mai spus că din cei aproape 1970 de salariaţi aflaţi pe lista concedierilor colective, 1319 sunt pensionabili.

Minerii cer informaţii de la Casa de Pensii

Peste 100 de salariaţi ai CE Oltenia, de pe lista disponibilizaţilor, au solicitat infirmaţii la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj, legate de perioada de pensionare. Responsabilii de la Casa de Pensii Gorj spun că au oferit informaţii, numai că răspunsurile au fost în baza documentelor pe care le-au prezentat, iar o situaţie reală poate fi aflată numai după depunerea dosarului de pensie. “Nu putem intra în baza de date atâta timp cât nu avem o cerere pentru înscrierea la pensie. Le-am dat nişte informaţii, nişte răspunsuri scrise informative, pe baza documentelor comunicate de ei. Au venit cu carnetul de muncă şi cu ceva adeverinţe de încadrare în muncă şi noi le-am spus dacă se încadrează sau nu se încadrează în grupe de muncă. Unii din ei au pus şi dosar de pensie care urmează a fi soluţionat. Nu este simplu, să le facem de pe o zi pe alta. Unii dintre ei au solicitat înscrierea la pensie, urmează să analizăm documentele, toate datele necesare din evidenţele noastre, sau de la alte judeţe pentru cei care au lucrat şi în alte judeţe, şi urmează să le analizăm şi să vedem dacă se înscriu sau nu se înscriu la pensie”, a spus Maria Udroiu, şef Serviciu Stabiliri Prestaţii în cadrul Casei de Pensii Gorj.

Unii salariaţi ai complexului au aflat în urma solicitării depuse la Casa de Pensii că nu beneficiau de grupe de muncă. “Au fost şi situaţii în care le-am spus că anumite încadrări în grupă de muncă nu au fost corecte. În sensul că nu s-a putut face dovada. Spre exemplu-funcţii de conducere. Le-am spus să ne prezinte documente, să facă dovada că au lucrat în condiţii grele cu muncitorii, ca să putem să ne pronunţăm asupra încadrării în grupa de muncă”, a precizat Maria Udroiu.

PNL: Cei mai mulţi nu îndeplinesc condiţiile de pensionare

Copreşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că pe lista de concedieri colective a CE Oltenia sunt multe persoane care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare. Vîlceanu îi sfătuieşte pe toţi să verifice data la care pot fi pensionaţi la Casa de Pensii. Şeful PNL crede că actuala conducere a CE Oltenia dă oameni afară pentru a rămâne mai mulţi bani pentru firmele de casă. “Sunt persoane în această listă, puţine ce e drept, care întrunesc condiţii de pensionare. Cei mai mulţi nu întrunesc condiţiile de pensionare. Din punctul acesta de vedere, le recomandăm tuturor să facă adresă la Casa de Pensii şi să solicite un răspuns, dacă îndeplinesc condiţiile de pensionare sau nu. Mulţi au făcut acest demers şi li s-a răspuns că nu îndeplinesc condiţiile de pensionare. Deci, au fost trecuţi abuziv pe liste”, a declarat Dan Vâlceanu.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: