Salarii pentru bugetari din banii CE Oltenia și Hidroelectrica

Profitul companiilor din energie și banii care pot fi obținuți din vânzarea unor pachete de acțiuni la acestea sunt sursele din care actualul guvern vrea să acopere măririle de salarii promise pentru sectorul bugetar. Acest aspect a fost criticat dur de fostul ministru de finanțe din guvernul Ponta, Ioana Petrescu. Doar din vânzarea pe bursă a unui pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica pot fi obținuți un miliard de euro, susține Remus Borza, fost administrator judiciar al companiei. Listarea nu mai poate fi făcută în acest an, susține, în replică, Andreea Lambru, recent numită șefă a Consiliului de Supraveghere din Hidroelectrica.

Programul de convergență aprobat de Guvernul României în ședința de vineri cuprinde două măsuri care au potențial de a aduce mai mulți bani la buget, dar care ar afecta mult economia. Prima dintre ele se referă la repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat de companiile de stat sub formă de dividende la buget și cea de-a doua se referă la vânzarea unor bucăți din Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica, iar cu banii încasați să se plătească salarii și pensii, în loc de investiții.

Ministrul lui Ponta: Vindem casa pentru o masă copioasă la restaurant

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a propus deja acționarilor să renunțe la ideea listării la bursă a companiei, din cauza pierderilor din ultimii ani. Și șefa supraveghetorilor din Hidroelectrica, Andreea Lambru, consideră că listarea nu poate fi făcută în acest an.

Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în cabinetul Ponta, a criticat măsura PSD. „Aceste fonduri (provenite din virarea la buget a celor peste 90% din profit) ar trebui folosite pentru investiții sau ca rezerve, în cazul în care apar situații neprevăzute. O altă consecință nefastă a acestei măsuri este că ea va pune în mare dificultate realizarea Fondului Suveran de Investiții. O altă măsură cu potențial enorm este IPO (oferta publică primară) pentru vânzarea unui pachet de 15 la sută de acțiuni noi emise pentru CE Oltenia și Hidroelectrica. Deși aceste companii pot fi privatizate și se pot vinde parțial pe bursă, banii astfel proveniți ar trebui să fie utilizați pentru alte investiții, nu în plata de salarii. Nu am certitudinea că Guvernul vrea să privatizeze aceste companii pentru a avea bani pentru salarii mai mari, dar, sincer, nu văd de unde altundeva se vor scoate 32 de miliarde de lei pentru aplicarea Legii salarizării unitare. Vânzarea unor părți din companiile profitabile ale României pentru a plăti salarii mai mari este comparabilă cu decizia unei familii de a-și vinde casa doar pentru a-și permite o masă mai copioasă la restaurant", a comentat Ioana Petrescu.

O companie din energie poate aduce un miliard de euro la buget

Avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al societăţii, a declarat luni că Hidroelectrica ar putea obţine 1 miliard euro din listarea pe bursă a companiei, iar banii ar trebui să intre în bugetul de stat. „Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica şi n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori. Asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 şi 10 miliarde euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanţe poate să mai intre un miliard de euro”, a spus Borza, în conferinţa de presă. De asemenea, el consideră că producătorul de energie ar trebui să dea dividende de 50-60% din profitul net realizat anul trecut, şi nu de 90% cum a decis Guvernul în ceea ce priveşte companiile de stat.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câştig trimestrial obţinut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. CE Oltenia nu a dat încă publicității sumele, dar surse din companie spun că a fost un profit de 255,8 milioane pe primul trimestru. Complexul vine însă după trei ani cu pierdere, iar listarea la bursă se poate face doar după doi ani consecutivi pe profit. Acesta este și motivul pentru care Directoratul a cerut acționarilor să renunțe la listare, o decizie urmând a fi luată în ședința AGA.

Vizualizări: 6,690

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: