Salată de dovlecei în oțet, pentru iarnă

Pentru a vă bucura de salata de dovlecei murați pe timp de iarnă trebuie să o pregătiți pe timp de vară, când dovleceii de găsesc din belșug. Este o salată răcoritoare de vară dar se păstrează foarte bine timp de câteva luni. 

Dovlecei la borcan pentru iarnă se pregătesc în oțet, sub formă de salată.

Ingrediente (pentru 6 borcane de 370 ml):

2 kg dovlecei tineri

3 cepe mari

150 ml oțet de 9%

100 g zahăr

1 lingură sare grunjoasă (neiodată)

2 linguri ulei

1 linguriță boabe de muștar

1 linguriță boabe de piper

opțional: 1-2 morcovi rași pentru culoare

Mod de preparare:

Spală dovleceii, taie capetele și dă-i pe răzătoarea mare sau în felii subțiri. Dacă sunt foarte apoși, presară sare peste ei și lasă-i la scurs 30 minute, apoi stoarce-i ușor.

Taie ceapa julien și, dacă folosești, dă morcovul pe răzătoarea mică.

Într-un vas mare, pune dovleceii, ceapa, morcovul, oțetul, sarea, zahărul, uleiul, piperul și muștarul.

Amestecă bine și lasă la marinat 2 ore (amestecând din când în când). Pune salata în borcane curate și sterilizate, apăsând bine pentru a elimina aerul.Toarnă zeama rămasă peste legume, cât să le acopere.

Așază borcanele într-o oală cu apă fierbinte (apa să ajungă până sub capac). Fierbe-le 20–25 minute din momentul în care apa începe să clocotească.

Scoate borcanele, înfiletează capacele bine și întoarce-le cu susul în jos.

Lasă-le să se răcească învelite într-o pătură, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.

Merg perfect lângă carne, cartofi, pilaf sau ca salată simplă.

Vizualizări: 223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: