Salată de dovlecei în oțet, pentru iarnă

Pentru a vă bucura de salata de dovlecei murați pe timp de iarnă trebuie să o pregătiți pe timp de vară, când dovleceii de găsesc din belșug. Este o salată răcoritoare de vară dar se păstrează foarte bine timp de câteva luni.
Dovlecei la borcan pentru iarnă se pregătesc în oțet, sub formă de salată.
Ingrediente (pentru 6 borcane de 370 ml):
2 kg dovlecei tineri
3 cepe mari
150 ml oțet de 9%
100 g zahăr
1 lingură sare grunjoasă (neiodată)
2 linguri ulei
1 linguriță boabe de muștar
1 linguriță boabe de piper
opțional: 1-2 morcovi rași pentru culoare
Mod de preparare:
Spală dovleceii, taie capetele și dă-i pe răzătoarea mare sau în felii subțiri. Dacă sunt foarte apoși, presară sare peste ei și lasă-i la scurs 30 minute, apoi stoarce-i ușor.
Taie ceapa julien și, dacă folosești, dă morcovul pe răzătoarea mică.
Într-un vas mare, pune dovleceii, ceapa, morcovul, oțetul, sarea, zahărul, uleiul, piperul și muștarul.
Amestecă bine și lasă la marinat 2 ore (amestecând din când în când). Pune salata în borcane curate și sterilizate, apăsând bine pentru a elimina aerul.Toarnă zeama rămasă peste legume, cât să le acopere.
Așază borcanele într-o oală cu apă fierbinte (apa să ajungă până sub capac). Fierbe-le 20–25 minute din momentul în care apa începe să clocotească.
Scoate borcanele, înfiletează capacele bine și întoarce-le cu susul în jos.
Lasă-le să se răcească învelite într-o pătură, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.
Merg perfect lângă carne, cartofi, pilaf sau ca salată simplă.
Vizualizări: 223
Distribuie Trimite pe WhatsApp