Salvamontul caută voluntari să-i pregătească să salveze vieți

Salvatorii montani din Gorj caută voluntari pe care să-i pregătească să devină salvatori profesioniști. Sunt șapte locuri vacante, dar niciun doritor. Șeful instituției, Sabin Cornoiu, a făcut un nou apel către tinerii gorjeni pasionați de munte, schi și alpinism să devină voluntari și, mai apoi, să salveze vieți.

În prezent, echipa Salvamont Gorj numără 20 de voluntari. Are șapte locuri libere, dar nu se îngrămădesc tinerii. Ca să devină salvatori profesioniști, aceștia au nevoie de doi ani de pregătire, perioadă în care trebuie să lucreze ca voluntari, apoi ar putea susține concurs și să se angajeze în cadrul instituției.

Meseria nu este deloc una ușoară și vine la pachet cu multe sacrificii. Sunt doar două dintre motivele pentru care mulți tineri din județul nostru nu își doresc să devină salvamontiști.

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont, a vorbit despre această situație: „Avem nevoie de voluntari. Pregătirea unui voluntar care devină salvamontist durează cel puțin doi ani. În clipa de față, nu avem niciun voluntar. Este și greu. Este profesie vocațională. Tinerii, în ziua de azi, au alte tentații. Pot să se angajeze la o firmă, distribuie țigări, ciocolată, primesc mașină, salariu atractiv, ceea ce la Salvamont nu e așa ceva. Ei ne văd frumos îmbrăcați, dar nu înțeleg că alergăm 24 din 24 și fug pe munte să salveze pe cineva. Atunci renunță mulți, că trebuie să plece de acasă să salveze oameni pe munte”.

Ar mai fi nevoie de șapte voluntari în cadrul structurii din Gorj, care este cel mai bine pregătită din întreaga țară. Cu toate acestea, doritorii lipsesc. „Avem nevoie. Am avut doi oameni angajați din Valea Jiului. Fac naveta zilnic. Nu au avut loc acolo și i-am angajat noi. Nu avem oameni în Gorj. Dacă scot la concurs un post de salvator montan, nu există oameni în Gorj. Trebuie să faci și alpinism, și schi, să mergi în zăpadă până la genunchi. Nu ai cum să faci această profesie fără pasiune. Avem vreo șapte locuri vacante, dar nu avem pe cine angaja”, a mai declarat Cornoiu, la Radio Târgu Jiu.

În plus, în câțiva ani, mulți salvatori vor atinge vârsta pensionării și va fi nevoie de și mai mulți salvatori montani. 

Vizualizări: 445

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: