Salvat din flăcări în ultima clipă. Casa, făcută scrum

O casă din Novaci a fost mistuită de flăcări, sâmbătă noaptea. Un bătrân imobilizat la pat a fost salvat în ultimul moment. Iadul s-a dezlănțuit după ora 22.00 când proprietarii unei case din satul Huluba au fost alertați de vecini că le-a luat foc acoperișul casei. Tot satul a sărit în ajutor, inclusiv invitații de la o nuntă din apropiere, dar în lipsa hidranților și a apei în fântâni pompierii nu au putut salva mare lucru.

Până la sosirea pompierilor, tot satul a sărit să dea o mână de ajutor cu gălețile pline cu apă. Trei persoane, printre care și un bătrân, erau în casă. “Eu eram în casă. Mă uitam la televizor și mă strigă soția «Hai repede că arde!» Erau flăcări de 20 de metri. Nu s-a mai putut salva nimic. S-au trezit cu focul în acoperiș. A intrat cineva să ia două butelii care erau în bucătărie. Au sărit oamenii cu găleți. Un sat întreg a alergat aici, dar nu am avut putere. Ce să faci cu găleata la un asemenea foc?”, ne-a spus o rudă a proprietarilor rămași acum sub cerul liber.

Totul s-a făcut scrum

Focul ardea violent. Neputincioși, oamenii nu au sperat decât ca incendiul să nu se extindă și la alte locuințe din apropiere. “Oamenii erau în casă. N-au pățit nimic. Tatăl lor era imobilizat, a fost scos din casă de vecini. Eu am claia foarte aproape de ei. Dacă lua foc claia, lua și casa, lua foc totul”, a declarat un localnic.

Au ars aproape 700 de metri pătrați. Practic, totul a fost mistuit. „Am intervenit cu două autospeciale de la Novaci. Intervenția a fost deosebit de grea pentru că gospodăria era în mare parte construită din lemn, iar anexele erau situate foarte aproape. Cauza este în curs de cercetare. Din primele verificări, ar fi un cablu neizolat”, a declarat Dan Popescu, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj.

Au rămas fără apă!

Pompierii s-au luptat zeci de minute cu flăcările. Nu reușiseră să lichideze incendiul când au rămas fără apă. În apropiere, nicio sursă. Patru fântâni au secat în această vară și niciun hidrant nu era în zonă, spre disperarea localnicilor. “Dacă erau hidranți în zonă, poate se mai salva ceva, dar așa nu. Arse efectiv până la temelie”, ne-a spus un localnic. „Nu avem apă. Nu avem hidranți. Și eu am pățit la fel în urmă cu doi ani. Arde omul de viu în casă. Suntem și noi oameni necăjiți”, s-a plâns un alt localnic. “Fiind volum mai mare, am avut nevoie și de mai multă apă. Am mers să alimentăm din alte surse”, a explicat Dan Popescu.

Aceasta nu a fost singura astfel de intervenție pentru pompieri. În aceeași noapte, o altă casă de locuit a luat foc în satul Gura Lumezii din Țicleni. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Vizualizări: 2,891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: