Salvatorii montani, antrenamente în Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului au devenit, timp de trei zile, locul perfect pentru ca salvatorii montani să-și testeze limitele și să se antreneze pentru salvări din peșteră. S-au cățărat pe stânci și au făcut exerciții de salvare pe tiroliană. La pregătire au luat parte și doi salvatori profesioniști din cadrul Salvaspeo Hunedoara.

Toți salvatorii montani din Gorj și-au dat întâlnire, la sfârșitul săptămânii trecute, în Cheile Sohodolului. Au amenajat un poligon de antrenament unde s-au pregătit să salveze victime din peșteră. „Timp de trei zile, am organizat o acțiune de pregătire centralizată a salvatorilor speologi din cadrul Serviciului Public Salvamont Salvaspeo Gorj. Am beneficiat de prezența a trei consilieri tehnici din partea Corpului Român Salvaspeo. Am amenajat un poligon de antrenament exterior pentru formarea deprinderilor de salvare din peșteră și de traversări a zonelor specifice subteranului. E mult mai ușor să lucrăm asta la suprafață, urmând ca apoi să ne axăm și pe lucrul în peșteră”, a explicat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

La finalu exercițiilor, Sabin Cornoiu s-a declarat mulțumit de cum au evoluat salvatorii montani gorjeni. Cheile Sohodolului este locul unde ei se antrenează frecvent pentru a salva vieți atât din vârf de munte, cât și din subteran. „Echipa Salvamont Salvaspeo activează de mulți ani în domeniul salvărilor speologice. Avem salvări speologice făcute de vreo 20 de ani, dar este nevoie de o pregătire și o perfecționare continuă astfel încât să fim întotdeauna în măsură să răspundem provocărilor pe care ți le oferă salvarea din mediul subteran. Sunt mulțumim de modul cum au reacționat oamenii mei la acest exercițiu. Zicem noi că a fost totul foarte bine. După trei zile, deprinderile lor s-au confirmat și au căpătat și altele. Sper să reușim să menținem un nivel cât mai înalt și al acestei ramuri a activității noastre, salvarea speologică”, a mai spus Cornoiu.

Vizualizări: 686

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: