Târgu Jiu sau Tîrgu Jiu? Nevoiţi să-şi schimbe actele!

Parlamentarii vor să-i înveţe pe primari gramatică! Au propus un proiect de lege prin care vor ca toate localităţile care încă mai au în denumire litera „î” în loc de „â”. La Târgu Jiu, de exemplu, site-ul ori pancartele de la intrările în oraş sunt scrise corect. În schimb, pe actele de identitate încă se regăseşte „Tîrgu Jiu”.

„Există un nomenclator al localităţilor din România care este validat de Direcţia de Evidenţă a Populaţiei şi după care ne ghidăm noi. Acesta trebuie să fie modificat, validat, iar numai apoi se va putea trece la scrierea cu «â»”, ne-a explicat Dan Laurenţiu, directorul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Târgu Jiu.  

Grafia numelui oraşului s-a schimbat după 1989. „Primăria Târgu Jiu nu se supune acestui nomenclator. Scriem cu «â» pentru că aşa este corect din punct de vedere gramatical”, a spus Anamaria  Mereanzu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Conform proiectului, înscrierea denumirii noii unităţi administrativ-teritoriale în actele de identitate, paşapoarte şi permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate. Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi, în care denumirile sunt înscrise cu „î”, îşi vor păstra însă valabilitatea, se mai notează în document.

Totodată, proiectul clarifică și cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care rămân doar sate aparținătoare noului oraș, fiind propusă astfel actualizarea anexei legii privind componența unităților administrativ teritoriale.

Vizualizări: 4,531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: