Sărăcia învinge teama de coronavirus. Zeci de gorjeni au plecat în Germania

Zeci de localnici din comuna gorjeană Roșia de Amaradia au lăsat deoparte frica de coronavirus și au luat calea străinătății în plină pandemie. Au plecat în Germania să câștige un ban pentru că acasă nu au nicio alternativă. Oamenii vor rămâne peste hotare până în toamnă.

Ultimii localnici au plecat în Germania chiar înainte de Paște. Alții sunt acolo de mai bine de o lună și muncesc să facă rost de bani ca să aibă grijă de gospodăria din Gorj. În comuna Roșia de Amaradia, ca de altfel în multe zone din mediul rural, localnicii nu au nicio alegere, nu au unde să se angajeze, așa că singura scăpare este pentru ei să muncească peste hotare.

Pentru asta, înving teama de coronavirus, pentru că teama de sărăcie e mai mare. Și acesta e crezul tuturor muncitorilor sezonieri din afară. „Este bine. În prima zi de Paște, am fost liberi. Am avut ouă roșii cu românii care sunt aici cu noi pentru că sunt mulți români aici. Când s-au impus restricțiile de circulație, m-au prins în Germania. Cam o lună am de când sunt aici. Condițiile sunt bune, avem tot ce ne trebuie. Nu avem ce să facem, muncim pentru un ban și noi. Cred că la toamnă ne întoarcem”, a spus un localnic aflat la muncă în Germania.

Sute de oameni sunt plecați peste hotare numai din comuna Roșia de Amaradia. Mulți nu s-au putut întoarce de sărbători acasă. Primarul Liviu Cotojman recunoaște că odată ce a fost închis mineritul în zonă, oamenii au fost forțați să caute un job chiar și în afara țării. „Anul trecut, în aceeași perioadă, cred că erau plecați cam 400-500 de oameni. Sunt și acum plecați în străinătate de câteva luni și nu au putut să se întoarcă în țară. Lucrează și acum acolo. Sunt mulți doritori care urmează să mai plece, dar probabil după sărbătorile de Paște și după ce va mai trece pandemia de coronavirus care îi ține oarecum în țară. Comuna Roșia de Amaradia nu oferă locuri de muncă având în vedere că activitatea minieră s-a închis, oamenii au căutat altă alternativă și au încercat să își găsească un job fie la Sibiu, Timișoara, alții părăsesc localitatea și merg sezonier la muncă în străinătate”, a explicat edilul Cotojman.

Recent, zeci de oameni au plecat să muncească în Germania, la sparanghel. „Au fost oameni care au plecat recent. Au fost căutați de patronii de acolo. Au ajuns cu bine, lucrează. Sunt și alții care urmează să plece tot să muncească în agricultură: sparanghel, căpșuni, ceapă, usturoi, confecționare solarii, diferite activități”, a mai spus Cotojman.

Vizualizări: 1,523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: