Sârba în căruţa democraţiei originale

Parlamentarii români şi-au găsit în sfârşit vocaţia şi distracţia. Au ajuns în Bucureşti, unde se dau în spectacol în văzul lumii având pretenţia că lucrează la Buget şi noaptea. Bine că nu cer spor de noapte  pentru că nouă, alegătorilor, ar trebui să ne dea spor de stres sau de toxicitate. Tot uitându-ne la ei riscăm să ne îmbolnăvim de nervii capului, de lălăială sau de nesimţire, pentru că votându-i n-am crezut niciodată că dispreţul pentru realităţile româneşti a intrat în cel mai înalt forum legislativ şi tinde să devină politică de stat.

Suntem aproape în luna martie, iar România nu ştie pe ce finanţe se poate baza. Şi opoziţia şi puterea sunt surde şi oarbe, interesul meschin al parlamentarilor doar pentru colegiul electoral din care provin a federalizat ţara, împărţind-o în zone care vor primi bani şi zone care nu vor primi nici cât să le ajungă să trăiască, funcţie de cât de tare în partidele aflate la guvernare este reprezentantul care cere. Toţi, indiferent de culoarea politică, sunt disperaţi să ajungă la televizor, pe sticlă cum se zice,  fie chiar şi cu o prostie numai să-l vadă familia că şi-a luat cravată nouă şi a ajuns mare şmecher în Bucureşti.

În tot circul care se derulează în Bucureşti pe principiul ”ba pe-a mă-tii” nu răzbate nici un semnal din judeţele încremenite în negocieri sterile pe ciolanele bine plătite de la bugetul pe care-l votează parlamentarii direct pe sticlă. Circul din Bucureşti concurează doar cu cel de la Găneasa din judeţul Olt, localitate aflată în plină campanie electorală, unde câţiva activişti PSD şi PDL s-au bătut ca orbeţii pe voturile ţiganilor din localitate  pentru funcţia de primar. De ce a devenit Găneasa buricul României- Foarte simplu: este aşezată lângă un drum european care are toate şansele să devină autostradă, iar terenurile din zonă vor valora milioane de euro. Cine conduce primăria va  fi la masa verde unde se va împărţi caşcavalul. Acolo n-a auzit nimeni de doctrină, de programe şi alte chestii subţiri. Toţi au auzit doar de parul cu care cred că-şi fac dreptate. Noroc că în lumea mare a Europei sunt alţii care ne poartă de grijă. Directorul executiv al mult hulitului FMI a atras recent atenţia asupra globalizării crizei economice, explicând că Europa de Est nu este singura zonă care are nevoie de ajutor. În acelaşi timp preşedintele Băncii Mondiale îndeamnă la un efort internaţional pentru susţinerea Europei de Est, aducând în discuţie o problemă într-adevăr gravă: „La 20 de ani după unificarea Europei ar fi o tragedie să permitem dezbinarea ei”, a spus oficialul. Dacă mogulii finanţelor internaţionale iau în calcul această posibilitate înseamnă că  e groasă  rău de tot. Până când şi Rusia a recunoscut instalarea recesiunii, numai la Bucureşti se joacă sârba în căruţa democraţiei originale.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: