Secretele cultivării leuşteanului în grădină

Cultivat în grădină, leuşteanul trăieşte în medie între 7 şi 10 ani şi are tendinţa de a forma tufe care se pot regenera singure, însă numai dacă solul este bine fertilizat şi afânat corect primăvara.

Leușteanul este o plantă puternic aromată cu o aromă specifică, distinctivă, dată de componentele bioactive – ulei esențial, proteine, cumarine, taninuri, alcaloizi, zaharuri, vitamina C, săruri minerale, rășini, acizi organici.

În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, semințele și rădăcinile (rădăcinile se culeg începând cu al doilea an de vegetație). Pentru aromatizarea mâncărurilor, în gastronomie, se utilizează frunzele cu pețiol și rădăcinile uscate sau proaspete. Frunzele se folosesc la ciorbe, carne, pește, sosuri, orez, salate, unt sau brânză cu verdeață, aperitive și multe altele, iar rădăcinile tinere și pețiolurile se adaugă la marinate, la produsele de panificație, la diverse băuturi. Tulpinile sunt utilizate și la fabricarea parfumurilor.

Pentru a avea o tufă de leuştean bogată trebuie să ştiţi cum şi unde se plantează leuşteanul.

Leuşteanul se cultivă în pământ bine afânat şi udat şi are nevoie de un sol nisipos, iar în grădină, trebuie plantat într-o zonă mai înaltă unde apa să nu băltească şi un loc semiumbros. Leuşteanul are însă nevoie de umezeală constantă. Leuşteanul se cultivă din seminţe care se pot semăna primăvara, în luna martie. Seminţele se seamănă după ce solul a fost udat şi se acoperă cu un strat subţire de pământ bine mărunţit.

Leuşteanul răsare, după semănarea de primăvară, în aproximativ 2-3 săptămâni. Rărirea parcelei se face anul următor primei semănări. Leusteanul formează o radăcină solidă, adâncă şi rezistă atât la căldura excesivă, cât şi la îngheţ.

Ca să prindă, leuşteanul are nevoie de pământ de grădină amestecat cu cel de flori. Cea mai bună soluţie pentru a prinde leuşteanul este să foloseşti pământ de gradină amestecat cu pământ de flori. Trebuie ştiut că leuşteanul nu suportă pământul lutos şi în niciun caz pe cel calcaros.

Leuşteanul se protejează cu folie de plastic când planta e tânără, în primele luni de vegetaţie fiind delicat şi sensibil, aşa că dacă îl sădeşti în grădină, protejează plantele mici cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticlă, în fiecare noapte până la finele lui aprilie.

Leuşteanul nu suportă prea bine soarele de după-amiază, are nevoie de soare, dar nu foarte mult, el preferând doar soarele de dimineaţă şi lumina indirectă. Nu planta leuştean lângă ziduri şi pereţi. Cel mai bun loc de plantare, pentru ca acesta să se prindă, este sub copacii cu umbra rară, în zonele umbrite sau la marginea grădinii, în locurile mai joase.

Vizualizări: 8,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: