Sărbătoare de Dragobete, la Cloșani

Sătenii din Cloșani, comuna Padeș, au sărbătorit Dragobetele în stil tradițional. Zeci de tineri pregătiți de meșterul popular Carmen Sarcină au pus în scenă câteva dintre obiceiurile zonei din data de 24 februarie. Apoi au cântat și au jucat. Spectacolul lor a fost organizat la Căminul Cultural, din satul Cloșani, și a strâns ropote de aplauze de la cei prezenți.

De la spectacol, nu a lipsit nici Dragobetele. Un tânăr din sat a purtat masca ce aduce în prim plan o legendă veche pe care bătrânii locului încă o povestesc.

Meșterul popular Carmen Sarcină a vorbit despre această poveste magică: „Este o mască așa cum se poartă la noi în zilele de Crăciun. Este asemănătoare numai că aceasta este o mască din lemn, cu coarne de vacă și a fost aleasă tocmai pentru a simboliza Dragobetele pentru că legenda noastră spune că Dragobetele este un fecior cu chip de țap, care nu va pierde acest chip până nu se va îndrăgosti una dintre fetele din sat de el și se va căsători cu el”.

Tradițiile din ziua de Dragobete sunt multe și bătrânii din sat, împreună cu tinerii, încă le respectă. „De Dragobete, se păstrează la noi obiceiul de a merge împreună, băieții și fetele, de a se lua în brațe chiar și pe stradă, de a se îmbrățișa, de a se săruta pe obraz. Tot în dimineața, de Dragobete, dacă este zăpadă, se topește și fetele și copiii se spală cu apa din zăpada respectivă. De asemenea, pentru că începe postul, este tocmai un bun prilej de sărbătoare pentru comunitate. La Dragobete și în prima marți din luna martie, obișnuiau bătrânele noastre să meargă pe râul Motru, cel care trece prin satul nostru, și acolo unde vedeau că ating crengile de salcă apa și apa forma niște ocoale, se învârtea, se rostea acolo un descântec, aruncau pâine și spuneau ca apa să le dea sănătate, frumusețe, să nu se lege nimic de ele, să alunge toate relele”, a mai spus Carmen Sarcină.

Tinerii din cadrul Ansamblului “Roua”, de la Cloșani, au oferit spectatorilor și câteva momente de dans popular, cântece și au încheiat seara cu un dans țigănesc. Sala a fost plină de curioși care au venit să-i aplaude și să-i susțină pe cei mici pentru că duc tradițiile și dansul popular mai departe.

Galerie foto



Vizualizări: 1,155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: