Sărbătoarea iei populare, acasă la Brâncuși

Poiana din Hobița s-a umplut, duminică, de oameni îmbrăcați în costume tradiționale. De la copii până la bătrâni, cu toții au purtat cu mândrie ia românească. Festivalul "RomânIA Autentică" a adus acasă la Brâncuși nume importante din folclorul romanesc și se va încheia cu un foc de artificii.

Oamenii îmbrăcați în straie populare s-au fotografiat la "poarta" de intrare în poiana de la Hobița. Ei au avut ocazia să cumpere costume populare, să deslușească tainele olăritului sau să joace hore și sârbe.

Voia bună a pornit chiar de lângă poiana plina de sânziene. "Venim în fiecare an. Facem coronițe din sânziene. Este foarte frumos și este o ocazie în plus și un motiv bun să mai scoatem și noi costumele populare din lada de zestre și să le mai purtăm", a spus o tânără. "Eu port o cămașă veche de peste 100 de ani. O am moștenire de la bunica mea. Este foarte veche și o port cu mândrie la fiecare eveniment de acest gen. Ne bucurăm că mai au loc astfel de evenimente pentru că așa ne mai întoarcem și noi la tradiție", a mărturisit o altă femeie din Tismana.
Meșterii populari prezenți la eveniment abia au făcut față valului de curiosi. Mulți oameni au vrut să cumpere haine populare ori să afle cum sunt făcute. Coadă s-a format și la atelierul de olărit.

Artiști de renume au urcat pe scenă

Pe scenă au urcat Maria Loga, Ion Drăgan, Roberta Crintea, Marian Medregoniu, Georgiana Bârsac, Tudor Limbian, Nuți și Vasile Tapotă şi Constantin Dodo Lătărețu și, la final, Sava Negrean Brudașcu. "Este un eveniment deosebit și reușit. Acest festival se desfășoară și la Iași, și la Brașov, ca o reunire a provinciilor românești. Anul acesta, am schimbat puțin formula. Am mizat mult pe tarafurile autentice de lăutari din județul Gorj, pentru că noi vorbim de autentic, de tradiții populare, de folclor. Încheiem cu marea doamna a folclorului romanesc, Sava Negrean Brudașcu. La început, poate oamenilor, la prima ediție, le era puțin rușine în a purta ia, dar datorita și evenimentului organizat de noi, femeile sunt mai frumoase acum îmbrăcate în ia tradițională pentru ca ia este biletul de intrare la acest eveniment. Ne așteptăm să depășim recordul de participanți în acest an", a spus Cosmin Pigui, primarul localității Pestișani.

Evenimentul a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Galerie foto


Vizualizări: 1,475

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: