Sărbătoarea muzicii ţărăneşti, la Polovragi

Cei mai vestiţi muzicanţi din ţară vor fi prezenţi vineri, 23 noiembrie, în comuna gorjeană Polovragi. Artiştii vor lua parte la Festivalul „Tarafuri şi Fanfare”, eveniment care are ca scop promovarea muzicii tradiţionale.

Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” se află anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie. O mulţime de artişti renumiţi vor cânta vineri, de la ora 18:00, la Polovragi. Este vorba de Taraful din Băbiciu (judeţul Olt), Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (judeţul Teleorman), Emil Zamfir - lăutar din Corabia (judeţul Olt), Taraful Gorjului - neîntrecuţii muzicanţi din bandele lui Vasile Muscurici-Enoiu, Cristian Geagu-Cătăroiu, Rela Ciulei şi Taraful din Brădiceni, Fluieraşii din Polovragi, muzicanţii din Dobroteşti - Marin Albu şi Ionel Pană (judeţul Teleorman) şi Fanfara din Dârvari (Mehedinţi). Vor aduce cântecul, obiceiurile şi portul de sărbătoare Comunitatea din Vinerea (judeţul Alba), alături de Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (judeţul Mureş). Va deschide tolba cu poveşti şi cântece din Ţara de Fagi (Bucovina) artista Doina Lavric-Parghel.

„Vă aşteptăm cu muzică autentică, folclor pur, interpretat cu simţire, cu trăire sufletească, fără compozitori şi partituri, şi cu povestiri din bătrâni adunate din sate tradiţionale din ce în ce mai încercate, din ce în ce mai lovite de sonorităţi stranii care, pe zi ce trece, capătă tot mai mult teren în raport cu autenticul. Veţi întâlni o lume în prag de uitare, însă nu o lume apusă, ci una frumoasă, care ştie să rezoneze cu inimile celor care îi cunosc valoarea. Festivalul «Tarafuri şi Fanfare» depăşeşte noţiunea care defineşte un astfel de eveniment cultural. Nu este un simplu festival, ci o sărbătoare a muzicii ţărăneşti”, a declarat Luminiţa Tucă, etnolog şi director al festivalului.

Iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă, în spiritul campaniei „Recurs la România”, Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” are ca scop descoperirea şi redescoperirea datinilor, muzicii şi rostului din satul tradiţional. Festivalul este organizat de Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Polovragi, Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă.

Vizualizări: 994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: