Șase consilieri și un fost primar din Gorj, colaboratori ai Securității

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității a finalizat raportul de activitate pe anul trecut, din care rezultă că nu mai puțin de șase consilieri locali au colaborat cu fosta Securitate. Aceștia riscă sancțiuni penale, pentru că au dat declarații pe proprie răspundere de necolaborare, așa cum dau toți cei care candidează în alegeri.

Aleșii locali care au fost colaboratori ai Securității înainte de 1989 sunt: Laurențiu Bivolaru și Gheorghe Hîldan Milea de la Glogova, Petre Cotojman de la Roșia de Amaradia, Daniel Drumen de la Arcani, Ion Ionescu de la Căpreni, Marcel Oproiu de la Drăguțești. Cu toții au procese pe rol cu CNSAS, doi dintre ei pierzând deja în primă instanță.

Marcel Oproiu, consilier local la Drăguțești, nu își aduce aminte când a devenit colaborator al Securității. „Nu știu de nicio listă, habar nu am. Cred că este o greșeală. Habar nu am. Nu cred că am proces, primeam citație. Să nu fie vreo coincidență de nume, pe mine inițial m-a chemat Pachiu. M-am căsătorit în 1994 și am luat numele soției. Nu-mi amintesc absolut nimic, înainte de 1990 aveam 20 de ani, dracu știe. Ne tot chemau, ne tot fâțâiau, dar nu știu dacă am semnat ceva”, a spus Oproiu la Radio Infinit. Nu este nicio coincidență de nume, pentru că acesta este citat la instanță cu numele Marcel Oproiu, fost Pachiu.

Daniel Drumen a pierdut deja procesul în primă instanță: „Constată calitatea pârâtului de colaborator al Securităţii. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20 aprilie 2017“, au stabilit judecătorii din București, soluția definitivă urmând să fie dată la Înalta Curte de Casație și Justiție. O decizie similară a fost dată pe 23 martie în cazul consilierului Ion Ionescu de la Căpreni.

Pe lista CNSAS este și fostul primar de la Prigoria, Emil Răgman, în cazul căruia procesul este finalizat, Înalta Curte constatând fără drept de apel calitatea acestuia de colaborator al fostei Securități. Aleșii locali riscă acum dosare penale pentru fals în declarații, pentru că au declarat pe proprie răspundere la depunerea candidaturii că nu au făcut poliție politică.

Vizualizări: 7,715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: