Satul în care nu se poate construi nici măcar un gard

În satul Roşiuţa al municipiului Motru nu se poate construi nimic. Planul Urbanistic General (PUG), actualizat în 2012, nu permite realizarea de noi investiţii, zona fiind predispusă la alunecări de teren. Autorităţile motrene vor acum să facă o nouă actualizare a PUG-ului.

În ultimii 6 ani, cetăţenii din satul Roşiuţa nu au putut ridica o casă sau un gard. Este zonă restricţionată din punct de vedere al realizării de lucrări pentru care este necesară obţinerea unei autorizaţii de construcţie. Primarul Gigel Jianu nu agreează ideea şi vrea reactualizarea PUG-ului. „Mie nu-mi convine şi la anul voi bugeta reactualizarea PUG. Conţine multe probleme. Pe parcursul activităţii, constatăm că unele lucruri ar trebui să fie altfel. Spre exemplu, a instituit o interdicţie definitivă de construire pentru un sat întreg, fără niciun studiu geotehnic la bază, motivând că sunt alunecări. Este vorba de satul Roşiuţa. Nu se poate face absolut nimic, nici măcar un gard. A prevăzut în PUG două străzi prin proprietăţile unor oameni şi asta înseamnă că oamenii respectivi nu pot să obţină nimic, iarăşi nu este în regulă”, a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.

De altfel, autorităţile locale din Motru se judecă în instanţă cu institutul bucureştean care a realizat actualizarea PUG, pentru recuperarea unor bani. Conform administraţiei locale, actualizarea a durat nu mai puţin de 6 ani. „Au fost nişte probleme. S-a făcut un act adiţional la contractul respectiv, s-a suplimentat valoarea. Curtea de Conturi a considerat că nu e în regulă şi ne-a obligat să cerem suma înapoi, cu tot cu penalităţi. A considerat că nu mai trebuiau suplimentate sumele. La data respectivă s-a făcut plata. E un proces mai vechi, început prin 2015. Trebuie să recuperăm 72.000 lei. Primăria a acţionat firma în judecată. A fost dată o soluţie, pe urmă s-a făcut recurs”, a mai spus edilul din Motru.

Primăria a pierdut în instanţă procesul cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Durabilă-INCERC, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Craiova din data de 25 septembrie 2018. Primăria Motru a depus, în 22 noiembrie, o nouă acţiune în instanţă împotriva institutului, la Tribunalul Gorj.

Vizualizări: 4,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: