Prima petrecere cu fasole și cârnați de 1 Decembrie a avut deja loc

Cu o săptămână înainte ca toată România să sărbătorească Ziua Națională cu tradiționalele porții de fasole și vin fiert, la Polovragi a fost deja petrecere cu meniul respectiv. Vinul a fost înlocuit cu țuică, dar asta nu i-a deranjat deloc pe localnici. Din contră, aceștia au putut să se bucure și mai mult de festivalul de muzică tradițională care a avut loc la doi pași de ei, în căminul cultural, unde tocmai a fost inaugurat un candelabru de 20.000 de lei și care are aproape 1000 de bucăți de cristal.

Trei ceaune uriașe au fiert toată ziua de vineri cele 600 de porții de fasole care au fost împărțite seara localnicilor dornici să serbeze mai devreme Ziua Națională. Separat a fost fiartă țuica, iar pentru cei care nu au ținut post au fost oferiți și cârnați prăjiți.

Pentru unii dintre meseni cârnatul primit nu a fost suficient, iar dacă au cerut l-au primit și pe al doilea fără probleme. „Mâncarea e bună, dar mai trebuia niște carne de porc prin ea. Doar așa, cu făsui din ăsta, doare stomacul”, a spus un localnic, omul explicând și de ce e mai bine pentru el și consătenii săi să serbeze mai devreme Ziua Națională. „Mai devreme, că noaptea nu e bine”, a spus bărbatul.

Evident că mulțumirile la adresa primarului nu aveau cum să lipsească de pe buzele mesenilor. „Să trăiască domnul primar și să mai facă din astea că e bune. Fasolea e mai bună însă decât țuica pentru că țuica ne ia de cap și ne îmbătăm. Să trăiască România”, a spus un alt localnic.

De la bugetul local nu s-a cheltuit nici un leu cu această ocazie pentru că totul a fost asigurat prin sponsorizări și donații făcute inclusiv de salariați ai Primăriei Polovragi. La sfârșitul mesei cu fasole și țuică fiartă unii dintre localnici chiar credeau vineri seara că a venit 1 Decembrie mai devreme. „Foarte frumoasă ziua aceasta de 1 Decembrie. Și noi, cei de la ansamblul local, suntem pe teren cu fluierele să cântăm și să ne veselim cu toții. A venit un pic mai devreme Ziua Națională, dar e frumos. M-am îmbrăcat cu costum național și îl port cu foarte multă mândrie”, a spus un alt localnic.

 

Explicații pentru devansare

Primarul Gheorghe Epure a menționat că petrecerea cu fasole și cârnați organizată în avans pentru Ziua Națională are o explicație simplă. Pe 1 Decembrie nu prea mai este nimeni prin comună. Ansamblul local de dansuri populare este plecat cu spectacole, iar adulții vor fi în piața de la Târgu Jiu pentru manifestările de aici. În plus, vineri seara comuna a găzduit un festival de muzică tradițională românească, la care au participat ansambluri din diverse zone ale țării. Totul s-a desfășurat în căminul cultural recent renovat cu fonduri europene și în care a fost instalat un candelabru care a costat 20.000 de lei.

„Copiii vor participa pe 30 noiembrie la emisiunea lui Cătălin Măruță, unde vor avea de susținut un dans centenar, cu trecere prin vreo 5-6 zone folclorice, iar a doua zi, pe 1 Decembrie, vor fi prezenți la sărbătoarea de la Alba Iulia. Noi, adulții, vom și și noi prezenți în Piața Prefecturii, la Târgu Jiu, printre adulți numărându-mă și eu, și, ca urmare, pe 1 Decembrie chiar nu prea mai era nimeni aici. În plus acum avem acest festival extraordinar cu muzică tradițională românească pe care l-am putut găzdui și, de aceea, am ales acest moment pentru a sărbători Ziua Națională”, a explicat primarul de la Polovragi.

Vizualizări: 2,673

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: