Localnicii afectaţi de lucrările miniere se uită lung după bani

Uzufructul rămâne doar o promisiune pentru zecile de localnici din Roşia de Amaradia care nu îşi mai pot folosi terenurile unde s-a căutat cărbune. Cum compania energetică nu a prevăzut aceşti bani în buget, rezolvarea problemei se mai amână. Sunt 80 de persoane care aşteaptă de aproape trei ani să fie plătiţi. În total, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să le achite în jur de 400 de mii de lei.

La dezbaterea organizată, zilele trecute, la Primăria Roşia de Amaradia, oficialii companiei n-au oferit un răspuns clar. Nu le-au spus oamenilor concret când îşi vor primi banii. Au motivat chestiuni financiare care nu le-ar permite să facă plăţile în prezent. „Au buget la Complex şi n-au prins bani pentru negocieri. Au zis că au bani pentru investiţii şi mută acum în producţie şi alocă 2,3 miliarde lei, să salveze cetăţenii doar pentru un an. Sunt deja pe doi ani şi, la anul, intrăm pe anul trei. Nu găsesc ei 4 miliarde să rezolve problema asta”, a fost reacţia primarului Liviu Cotojman.

Carieră închisă, terenuri distruse

În cadrul aceleiaşi dezbateri, s-a discutat şi despre reconstrucţia ecologică a terenurilor distruse de lucrările miniere din perimetrul Carierei Ruget. Cariera a fost închisă de cinci ani, dar nici până acum nu a fost reconstruită zona. Compania propune o soluţie care nu încântă prea mult autorităţile locale, pentru că o văd puţin probabilă.

„Decizia a fost aceea de a aduce steril din zona de perimetru şi decopertăm, consolidăm şi dăm terenul. Dar când se va întâmpla lucrul acesta? Mi-e teamă că nu se va întâmpla nimic. Pasul următor este ca proiectanţii, în două-trei săptămâni, să vină cu soluţia, să o prezinte Complexului Energetic Oltenia, iar acesta să aloce banii. Ar fi prima carieră din Gorj care ar beneficia de o astfel de măsură. Puţin probabil, dacă ei se gândeau cum să nu mai plătească 300 de lei impozit. Mai dezamăgit ca mine nu cred că putea să fie altcineva în urma acestei discuţii”, a conchis primarul din Roşia de Amaradia.

Vizualizări: 750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: