Scandal degeaba! Reautorizarea Termo Rovinari, în linie dreaptă

CE Oltenia a intrat în linie dreaptă cu reautorizarea Termocentralei Rovinari. Un mare scandal s-a iscat însă între sindicaliştii din companie şi primarul din Fărcăşeşti. Sindicaliştii spun că primarul nu vrea să dea un aviz pentru ca termocentrală să poată funcţiona. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj susţin însă că nu e nevoie de acest acord.

Comisia de analiză tehnică s-a întrunit luni la sediul APM Gorj pentru a discuta despre reautorizarea Termo Rovinari. Centrala electrică funcţionează fără autorizaţie de mediu de la finele anului 2017. Procedurile pentru reautorizare au fost de durată, asta pentru că CE Oltenia a prezentat abia luni, 13 martie, clarificările solicitate de avizator în baza problemelor ridicate la dezbaterea ce a avut loc în data de 14 decembrie la Liceul Roşia Jiu, din Fărcăşeşti. „Sanepidul trebuie să facă nişte măsurători, să emită un punct de vedere, un referat de evaluare a condiţiilor privind partea de sănătate. În funcţie de evaluarea Sanepidului stabilim. Ne întâlnim aici şi cu Sanepidul, şi cu Apele, deşi Apele au emis autorizaţia necesară pentru emiterea autorizaţiei de mediu”, a declarat Nicoale Giorgi, directorul APM Gorj.

Autorizaţia de mediu are o valabilitate de 10 ani. Între timp s-a iscat un scandal între sindicalişti şi primarul din Fărcăşeşti. Prefectul de Gorj l-a chemat marţi, pe primarul Drăgoescu, cerându-i să nu pună piedici CE Oltenia. „Mi-a transmis să analizez şi să nu blochez activitatea la Termo Rovinari”, a explicat primarul. Constantin Drăgoescu vrea ca problemele ridicate de cetăţeni să fie soluţionate de CE Oltenia, altfel spune că nu va da aviz pentru reautorizarea Termo Rovinari. Oamenii se plâng că sunt afectaţi de activitatea termocentralei şi cer în principal locuri de muncă în cadrul companiei energetice. „Voi face o întâlnire în zilele următoare cu oamenii din Roşia Jiu, Rogojelu, să vedem ce putem face să acordăm avizul. Deci noi nu suntem împotrivă, nu vrem să închidem Termocentrala Rovinari. Este în funcţie de ce zic oamenii. Vor să fie angajaţi la CEO, la societăţile care prestează servicii la Termo, unii vor strămutarea. CEO nu ne-a promis nimic”, a spus Constantin Drăgoescu, primarul comunei Fărcăşeşti.

Sindicaliştii din CE Oltenia au sărit imediat la gâtul primarului. „Îi atragem atenţia domnului primar Constantin Drăgoescu că prin refuzul său pune în pericol CE Oltenia, dar şi Sistemul Energetic Naţional. Am dori să se gândească la această problemă foarte importantă şi să nu se lase influenţat politic de şefii săi de partid din PNL”, au reacţionat liderii Sindicatului EMC Roşia.

Reprezentanţii APM Gorj spun că nu este nevoie de niciun aviz din partea primăriei. „Nu trebuie să dea niciun aviz, nu scrie niciunde. Trebuie să-şi spună un punct de vedere dacă consideră necesare nişte condiţii pentru a fi introduse în autorizaţie”, a precizat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Vizualizări: 2,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: