Scandal pentru deschiderea Transalpinei. Cabanierii ameninţă cu proteste!

A fost scandal după inspecţia pe Transalpina, făcută de comisia din care au făcut parte reprezentaţi ai Companiei de Drumuri Naţionale, autorităţi judeţene şi poliţişti de la Rutieră. Pentru că s-a decis ca şoseaua să rămână închisă, cabanierii au ameninţat cu proteste.

 

După o vizită pe traseu, oficialul din CNAIR trimis în Gorj să inspecteze Transalpina a decis că şoseaua nu poate fi deschisă în siguranţă şi că va mai rămâne închisă până pe 9 iunie, când se va face o nouă vizită în teren. “Dăm drumul şi peste trei ore cade bucata aia de stâncă cu tot şi se închide drumul. Aţi văzut că curgea dealul ăla cu tot cu aluviuni? Pleacă turiştii... Nu avem decât o singură parcare liberă. Toate sunt pline de zăpadă. Unde vor staţiona, prin serpentine, să cadă pietrele peste ei?”, a întrebat autorităţile Elena Manolache, director în cadrul CNAIR.

În zadar a încercat prefectul de Gorj, Iulian Popescu, să convingă oficialii de la Drumurile Naţionale că şoseaua trebuie să se redeschidă în minivacanţa de Rusalii şi că aceasta este o gură de oxigen atât pentru turişti, cât şi pentru cei care au afaceri în zonă.

 

Inclusiv Poliţia Rutieră şi-a dat acordul ca traficul să fie reluat de la 1 iunie, pe Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, dar, în final, decizia a fost să se amâne deschiderea.

“Toţi cei de aici şi de la Drumurile Naţionale, şi de la Regionala Craiova, şi de la Poliţie, toţi au fost de acord că trebuie să fie deschis. Din păcate, experţii din CNAIR, de la Bucureşti, văd lucrurile în altă manieră. Le-am explicat că drumul acesta a fost şi în litigii. Abia acum zece zile a fost finalizată preluarea lui de la constructor. De acum poate să urmeze o perioadă de a investi în acest drum. Pentru deschidere, pentru 1 iunie, e dificil. Am propus o soluţie temporară, cu limitări majore pe diferite porţiuni, de circulaţie pe un singur fir. Ne-au promis că o altă perioadă estimativă ar fi 9 iunie să vină şi să-i dea drumul. Ce s-ar putea schimba într-o săptămână? Nici peste o lună, nivelul zăpezii nu s-ar reduce semnificativ pentru a reduce riscul unor avalanşe sau căderi de pietre. Turiştii să vină la Rânca de Rusalii, pe Transalpina nu se poate. Este o discuţie despre îndreptarea unor parapeţi şi a unor indicatoare de semnalizare. Se estimează undeva la 30% dintre indicatoare că ar fi lipsă şi este foarte greu să le montezi ţinând cont că e strat de zăpadă lângă carosabil. Partea carosabilă e foarte bună, se poate circula, dar nimeni nu-şi asumă o răspundere în caz de accident”, a declarat prefectul judeţului Gorj, Iulian Popescu.

 

La aflarea veştii, cabanierii au anunţat că vor protesta. "Weekendul viitor, când se anunţă raliul la Rânca, vă anunţ că vom duce 50 de maşini între Novaci şi Rânca şi vom bloca drumul. Trebuie să facem ceva, ne-a ajuns cuţitul la os! Nu acceptăm iar întârziere când şoseaua e curată şi se poate circula. Pentru noi, păstrarea restricţiei nu înseamnă decât prelungirea şomajului pentru angajaţi, riscăm să nu ne putem plăti facturile", a spus Constantin Pănescu, proprietarul unei pensiuni din Rânca.

 

Nu este singurul care a criticat decizia celor de la Drumurile Naţionale. “O întrebare firească, cred, este de ce nu s-a depus tot efortul până astăzi ca să se deschidă Transalpina? Ca să fie aproape o formalitate deschiderea șoselei? Se știa de foarte multe zile că va fi această mini vacanță”, a spus un alt cabanier. „Ca de obicei politica românească de toată jena: S-a rezolvat: nu se poate”, a transmis un alt proprietar din Rânca.

 

Galerie foto





Vizualizări: 1,476

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: