Scaunele șefilor IPJ Gorj se clatină după crima de la Baia de Fier

Corpul de Control al Ministerului de Interne este de zile bune în Gorj și neregulile nu lipsesc. Controlul a venit după ce o fată de 19 ani din Baia de Fier a fost ucisă la jumătatea acestei luni de un tânăr pe care îl reclamase de mai multe ori la poliție, tocmai pentru că o amenința cu moartea.

Mai mult, deși fata a fost înjunghiată la Baia de Fier, puțin după miezul nopții, iar martorii oculari au sunat imediat la 112, mașina criminalului a fost găsită la Târgu Jiu abia după o oră și jumătate, cu fata zăcând pe bancheta din spate, într-o baltă de sânge. Cum de nu a fost niciun filtru de poliție în acea noapte, care să oprească mașina de-a lungul celor 50 de kilometri, este doar una din întrebările la care Corpul de control încearcă să afle răspuns.

Prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega, a spus că măsurile vor fi anunțate la finalizarea controlului: “Este un cotrol desfășurat de la București, este Corpul de control al Ministerului de Interne aici, așteptăm concluziile acestui control și după aceea putem discuta pe marginea acestor concluzii, dar până atunci aș prefera să fiu neutru”.

În ciuda celor întâmplate, prefectul a spus că are încredere în poliție, despre care a precizat că “este vizibilă pe străzi”.

Judecătorul Cristi Danileț a comentat cazul de la Baia de Fier, spunând că unii polițiști cred că nu pot interveni dacă violența nu este fizică, deși legislația prevede sancțiuni și pentru amenințare. “Or, oamenii trebuie să poată merge liniştiţi pe stradă, spre serviciu, acasă. Nimeni nu le poate crea o stare de frică, de temere prin urmărire, supraveghere sau apelare insistentă. Apărarea imediată a drepturilor cetăţenilor este în mâna polţiştilor. De intervenţia lor neîntârziată poate depinde uneori libertatea sau chiar viaţa unei persoane! Ar fi bine să se acorde maximă atenţie şi atunci când se reclamă infracţiuni precum ameninţarea - art. 206 C.pen, hărţuirea - art 208 C.pen sau când poliţia e chemată să intervină în certuri domestice - ordinul de protecţie provizoriu se emite acum de poliţie - art. 28 Legea 217/2003, iar cercetarea unor infracţiuni violente comise în familie se urmăresc din oficiu de către poliţişti - art. 199 al. 2 C.pen", a scris judecătorul, pe Facebook. (A.A.)

Vizualizări: 13,676

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: