Școala din 1930 a fost dărâmată și va fi reconstruită. A fost afectată de cutremure

O școală veche din 1930, din orașul Tismana, afectată de cutremure a intrat în reabilitare. În momentul în care au început lucrările, s-a constatat că bârnele din care a fost făcută unitatea de învățământ sunt majoritatea putrezite, așa că s-a luat decizia să fie demolată, tratat lemnul și reconstruită.

Când au văzut una dintre cele mai vechi școli din localitate la pământ localnicii s-au gândit că este vreuna din operele marca ”Dorel” și au reacționat.

Venind în slujba cetățeanului cu demolarea monumentelor. Un monument istoric, care datează din 1930, la construcția căruia a participat și George Coșbuc, distrus complet. Pe facebook se renovează, în realitate se demolează. Lucrare executata de un Dorel, plătit cu mulți bani, să demoleze în loc să renoveze. O construcție emblematică pentru orașul Tismana, care era deja reabilitată în urmă cu câțiva ani și care se afla într-o stare bună, a fost "renovată" definitiv, fiind distrusă în încercarea de a fi "în slujba cetățeanului", a reacționat un localnic.

Lucrurile însă nu stau deloc așa, susțin autoritățile locale. Primarul din Tismana, Narcis Remetea, a explicat de ce a fost nevoie să se demoleze școala ca apoi să fie reconstruită.

”Școala nu s-a demolat pentru că așa am vrut noi. A fost afectată de cutremure și am primit fonduri pentru reabilitarea acesteia. În momentul în care s-a decopertat, specialiștii au descoperit că fiind făcută din grinzi, multe sunt putrezite și s-au tasat. Atunci s-a luat decizia să demolăm, să tratăm grinzile împotriva incendiilor și a dăunătorilor, cum ar fi goange și umezeală, am numerotat lemnele și vor fi puse la loc când școala se va construi. Cele putrezite se vor înlocui. Pur și simplu o construim din aceleași grinzi, cum s-a stabilit în raport", a spus edilul.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 1.400.000 de lei. Autoritățile locale susțin că la această unitate de învățământ s-au mai făcut reparații, dar niciodată nu s-a intervenit la structura de rezistență și de aceea au apărut acum probleme.

Galerie foto



Vizualizări: 1,319

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: