Şcoala la care a învăţat să scrie Ecaterina Teodoroiu. Ce s-a întâmplat după o sută de ani!

Ecaterina Teodoroiu, celebra eroină de la Jii, a făcut primele două clase la o școală din actualul cartier Vădeni al municipiului Târgu Jiu. La o sută de ani distanță, a fost dezvelită o placă comemorativă la Şcoala 7 din Vădeni.

Ecaterina Teodoroiu a învăţat să scrie şi să citească la Şcoala Gimnazială Nr.7 din Vădeni. Asta au spus autorităţile culturale ale municipiului Târgu Jiu când a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative a eroinei de pe Jiu. Placa comemorativă a fost realizată de Muzeul Judeţean Gorj şi a fost amplasată pe unul din pereţii frontali ai clădirii. „Aşa cum ştiţi, Ecaterina Teodoroiu avea să studieze primele două clase primare în cadrul acestei instituţii de învăţământ, este acea perioadă de început a studiilor Ecaterinei Teodoroiu. Acesta este motivul pentru care Muzeul Judeţean Gorj a avut ideea amplasării acestei plăci comemorative pe clădirea unităţii de învăţământ”, a declarat Valentin Pătraşcu, reprezentantul Muzeului Judeţean Gorj.

Istoricul Gheorghe Nichifor i-a îndemnat pe elevii acestei şcoli să fie mândri că învaţă într-o şcoală prin care a trecut şi eroina de pe Jiu. „Faptul că omagiem aşa cum se cuvine, foarte aproape de casa ei, foarte aproape de locul unde a învăţat să desluşească slovele este foarte important pentru comunitatea noastră. Vă urez vouă, elevilor din această şcoală, un parcurs tot aşa de eroic prin istorie, cum au avut înaintaşii noştri”, a declarat Gheorghe Nichifor, profesor de istorie şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.

Şcoala din Vădeni a fost fondată în anul 1904 din bunăvoinţa soţilor Dumitru şi Maria Pleniceanu, familie de boieri fără copii, cu ajutorul cărora Ecaterina Teodoroiu a plecat să studieze mai apoi la Bucureşti.

Galerie foto


Vizualizări: 821

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: