Șefă din Energie: Cred că o să fie o iarnă dificilă

Era utilităţilor ieftine se apropie de sfârşit, astfel că oamenii ar trebui să dea atenţie mai mare contractelor pe care le semnează, dar şi măsurilor de eficientizare a consumului, a afirmat Iuliana Pănescu, şefa diviziei de trezorerie a companiei Premier Energy, într-un interviu acordat Agerpres.

Ea a arătat că liberalizarea pieţei de energie s-a suprapus cu un context internaţional de creştere a preţurilor, iar, în aceste condiţii, autorităţile ar trebui să finalizeze cât mai repede legislaţia prin care consumatorii vulnerabili să fie ajutaţi.

Pănescu este de părere că o măsură bună pentru o perioadă scurtă de timp ar fi inclusiv reducerea taxelor în sectorul energetic, aşa cum a făcut Spania.

Ea a mai vorbit, în interviu, despre influenţa pe care o are Gazprom pe piaţa gazelor din România. Premier Energy este al treilea distribuitor de gaze ca mărime din ţară şi între primii cinci furnizori la nivel naţional.

„Cred că o să fie o iarnă dificilă sau factura va fi mai mare dacă iarna e rece. Şi evident că dacă avem o iarnă blândă ca în 2019, să zicem că răsuflăm uşuraţi. Da, ce poate face statul pentru consumatori ar fi să promoveze reglementările vizavi de consumatorii vulnerabili şi se discută zilele acestea şi am văzut că inclusiv premierul Florin Cîţu a anunţat că se discută acordarea unui sprijin pentru consumatorii care au probleme.

Tristeţea este că problemele vin din trecut, practic ele s-au acutizat în 2020, ca urmare a crizei Covid. Avem aproximativ 40% dintre familiile din România cu incapacitate de a-şi plăti facturile la utilităţi. Furnizorii, noi, pe partea de gaze, am încercat să îi sprijinim cât am putut, în sensul că nu am făcut deconectări, am reeşalonat datorii mai vechi, dacă aveau documente justificative, adică nici noi nu ne dorim ca clienţii să intre în incapacităţi, pentru că nu este un model sustenabil.

Va fi dificil. Va fi de văzut dacă Guvernul se mobilizează la timp să vină cu ceva palpabil. Vedem în alte ţări că deja au scăzut taxele pe zona de energie, gaze, Spania a făcut-o”, a spus Iuliana Pănescu.

Vizualizări: 3,240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: