Şefa DNA: Mă apuc eu să răscolesc rahatul pe aicea

O înregistrare audio dintre două procuroare arată atmosfera de delăsare din DNA, de după era Kovesi. Înregistrarea dată publicităţii de G4Media surprinde discuţii dintre şefa interimară a DNA, Anca Jurma, şi procuroarea Florentina Mirică şi a fost făcută pe 29 octombrie 2018. Un nume care apare des în discuţie este cel al fostului şef al DNA Gorj, Dănuţ Volintiru, despre care se spune că nu are verticalitate.

Mirică era procuror DNA la data înregistrării, dar a plecat câteva zile mai târziu, după ce Volintiru i-a infirmat un rechizitoriu care îl privea pe Petre Tobă, fostul şef al poliţiei.

Şefa interimară a DNA, Anca Jurma, se plânge în discuţie despre faptul că instituţia a ajuns un fel de „cooperativa munca în zadar”, ceea ce i se pare „foarte deprimant”. Şi Mirică a recunoscut în discuţie că dosarele instrumentate până acum nu au dus la reducerea corupţiei. „În vămi s-a furat la fel, s-a făcut şpagă la fel ca înainte, după ce am acţionat. În dosarele astea cu D.I.P.I., au militarizat D.I.P.I. şi l-au scos din competenţa noastră şi au fost înlăturaţi ăia care au denunţat şi toţi ăia care au depus mărturie pe tema asta şi s-a reîmprospătat personalul şi întrebare de examen a fost dacă întâlnesc o fraudă o denunţă la Parchet sau o spun doar şefilor? Deci nu mai e D.I.P.I., nu ne mai putem atinge de fondurile operative, pentru că sunt toţi militarizaţi, iar procurorii militari nu se ating de ei. Ăştia, ce am mai avut, Oficiul de protecţie a martorilor, se fură în continuare la fel, adică vin şi îmi spun acelaşi tip de fapte, fondurile de protecţie a martorilor”, spunea Mirică.

Nimeni nu vrea să îşi asume niciun risc

Şefa interimară a DNA, Anca Jurma, pare că nu are deloc încredere în şeful interimar al Secţiei a I-a de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Dănuţ Volintiru. Iată un scurt pasaj din discuţie:

JURMA : Ai încredere în Volintiru? Să-i dai lui, să repartizeze el, nu lui Badea (Dan Gabriel Badea, procuror DNA, Secţia a I-a – n.r.) sau ştiu eu altei loaze, ci unui coleg… adică şi-aşa nu mai vin denunţători la D.N.A., şi-aşa nu mai avem, nu ştiu cine mai…

MIRICĂ: Păi şi cui să-i dea?

JURMA: Nu ştiu. Tu-i ştii mai bine pe colegi.

MIRICĂ: Bun, deci la mine ce se vine, cum se vine acum, în ultima vreme, sunt lucruri de trudă, nu sunt de-astea plesnite, ochite-plesnite.

JURMA: De trudă, dar or fi şi colegi…

MIRICĂ: De trudă… toţi sunt încărcaţi, nimeni nu vrea să îşi asume niciun risc… Mai greu, păi cine să facă? Că noi, cam ne ştim acum.

Bărbaţii din DNA se ascund ca şoarecii

Mirică mai spune că acum în DNA nu se mai pune problema să scoată dosare noi, ci să scadă stocul de dosare prin clasări.

MIRICĂ: Cam asta se înţelege, că nu trebuie să ne asumăm niciun risc, că trebuie să diminuăm stocul.

JURMA: Cu clasări?

MIRICĂ: Cu clasări!

JURMA: Ei! Băi, deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca şoarecii! Ca şoarecii! Cum îi vezi: oileu!

MIRICĂ: Într-adevăr, e o bârfotecă de-astea perpetuă şi nu pune nimeni osul la treabă.

JURMA: Şi cu cât va mai dura mai mult acest provizorat în care n-auzim decât bombe de presă, cu atât se va deteriora DNA-ul. Bine, nu garantez că după ce vine madam Florea 2 se va schimba probabil politica şi strategia, nu ştiu cum. Dar există şi posibilitatea, nu ştiu, tu speri? Să vină cineva care să nu vrea să îşi bată joc de…?

Cele două procuroare au mai vorbit despre faptul că în instituţie nimeni nu mai ascultă de nimeni, că toţi se ocupă de plata unor poliţie.

Nu face treabă pentru că e interimară

Mirică şi Jurma au vorbit despre o serie de colegi ai lor din DNA. Despre prim-adjunctul Călin Nistor, Mirică a spus că se miră că nu a crăpat ecranul televizorului atunci când acesta a spus că Pescariu şi Florică (denunţătorii din dosarele Microsoft – n.r.) beneficiază de impunitate pentru că au făcut denunţ. „Pe mită ai impunitate, dar pe complicitate la abuz în serviciu? Nu se crăpa ecranul, când ieşi tu şi spui lucrul ăsta? Şi acum vine şi spune că alţii au fost slugi şi că el a fost…”, a spus Mirică.

Despre Volintiru, aceeaşi Mirică a spus că nu are verticalitate. „Volintiru, dintr-un anumit punct de vedere, e mai rău decât Popovici, pentru că are două feţe. Şi n-are verticalitate”.

La rândul ei, Jurma a spus despre Marius Bulancea, şeful Secţiei a II-a de combatere a infracţiunilor conexe corupţiei din DNA, fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi, că este fixist, dar onest. Jurma a găsit o scuză pentru lipsa ei de activitate în faptul că este doar interimar la conducerea instituţiei. „Şi cu sentimentul că ok, poate mai stau o săptămână, poate mai stau două, poate mai stau o lună, poate mă apuc eu să răscolesc rahatul pe aicea şi voi ziceţi: hai, măi, las-o şi pe-asta în durerea ei”.

Autenticitatea înregistrării a fost confirmată pentru G4 Media de procuroarea Florentina Mirică, care însă nu a dorit să facă alte comentarii.

Vizualizări: 2,498

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: