Şefi de instituţii, primii la depunerea dosarelor pentru "Casa Verde"

Sute de gorjeni au luat cu asalt luni, 10 octombrie, clădirea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, pentru a depune dosarele în vederea obţinerii de finanţare prin programul Casa Verde. Bătălia a fost una crâncenă, pentru că sub două sute de dosare vor primi finanţare pentru montarea de panouri solare. Mulţi dintre solicitanţi au venit încă de duminică pentru a prinde un loc în faţă, printre ei şi primarul din Bumbeşti Jiu.

Peste 250 de gorjeni au stat la coadă, luni, în faţa sediului Agenției de Mediu, în speranţa că vor fi printre primii care vor accesa programul Casa Verde. Unii au venit cu scaune de acasă pe care să se așeze, dat fiind faptul că așteptau încă de duminică. Alții și-au completat dosarele pe mașini. "Sunt însoțitor, o însoțesc pe sora mea pentru panourile solare. Sora mea stă de duminică după-amiază, de la orele 15. Am adus și scaun și tot trusoul. Sperăm să prindem. Soră-mea are numărul 74, am înțeles că până la 80 primesc", a spus Maria Corbea din Târgu Jiu.
Cei care au ajuns printre primii încă de duminică au făcut liste pe baza cărora au intrat solicitanţii să-și depună dosarele. Luni au fost primite numai circa 80 de dosare. Mulți au rămas la coadă, deși știau că nu vor reuși să depună luni dosarul. "Am stat toată noaptea, s-a făcut prezența din oră în oră și acum avem surpriza să ne spună că lucrează numai câteva zeci de dosare pe zi. Suntem nevoiți să plecăm, iar mâine nu știm dacă se mai face altă listă, dacă lista mai e valabilă", a spus Cristina Enculescu din Turburea.

Tonca de la AJFPS a ţinut lista
Solicitanţii pot obţine de la 3000 la 8000 de lei prin Ministerul Mediului pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde. Pentru că programul nu a mai fost lansat de ani buni, finanțarea pentru astfel de instalații a fost tentantă chiar și pentru mulţi dintre șefii județului. Nicolae Tonca de la Agenția Vânătorilor și Pescarilor Gorj a fost unul dintre solicitați și, mai mult decât atât, listele cu solicitanți el le-a ținut. "Misiunea mea aici este secretă", a spus acesta.
Și Șeful Serviciului Verificarea Legalității Actelor din Prefectura Gorj, Liviu Diaconescu, și-a depus dosarul. "Am zece locuri, dau locul cu 1000 de lei", a spus acesta amuzat de situaţie. Primarul de la Bumbești Jiu și-a depus dosarul, iar noaptea și-a petrecut-o pe stradă, în fața sediului agenției. Și Raul Chiriac, șeful Serviciului Investiții din primăria Târgu Jiu, și-a depus dosarul.
Doar 160 de dosare vor fi aprobate, au spus cei din conducerea APM Gorj, pentru că fondurile sunt limitate.

Galerie foto




Vizualizări: 5,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: