Sfârşitul mandatului Călinoiu?

Mai sunt două zile până când vom afla cu toţii dacă prefectul îi va înceta sau nu mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj lui Ion Călinoiu. Destul de bizar, taman acum şeful judeţului a necesitat o intervenţie chirurgicală, care îl va ţine câteva zile în concediu medical.
Prefectul de Gorj, Gheorghe Praschivu, este pus într-o situaţie extrem de dificilă. Dacă îi încetează mandatul lui Călinoiu, poate fi acuzat de abuz. Dacă nu îl încetează, poate fi acuzat de abuz. De ce? Pentru că statul de drept în România este de fapt unul strâmb, iar unele instituţii îşi pot permite luxul de a-şi face datoria numai când au chef. Procurorii şi judecătorii profită de faptul că pe ei nu îi poate trage nimeni la răspundere şi sunt complici pe faţă cu Ion Călinoiu.
Cum a ajuns prefectul într-o situaţie atât de ingrată? Pe scurt, lucrurile stau cam aşa. În vara anului trecut, ANI a constatat că Ion Călinoiu a încălcat legea, deoarece a avut venituri de 800 şi 600 de lei din implementarea unor proiecte europene ale Inspectoratului Şcolar. În fapt, Călinoiu se dă degeaba acum expert, că nu a făcut nimic de banii aia, doar a participat la o şedinţă. O şedinţă la care au mai fost plătiţi şi alţi şefi de la judeţ din acea vreme, un vicepreşedinte şi un subprefect, dar cu care ANI nu are deocamdată nimic. Lăsăm la o parte modul selectiv în care ANI îşi face treaba şi revenim la Călinoiu. Acesta a contestat raportul ANI pe 25 iunie anul trecut, a uitat să timbreze procesul, iar în septembrie a pierdut procesul definitiv pe motiv de netimbrare. Joi se împlinesc şase luni, iar o decizie ANI rămasă definitivă poate fi pusă în aplicare doar în acest termen. Altfel, faptele se prescriu.
Fostul prefect Văcaru şi noul prefect Paraschivu ezită însă. De ce? Pentru că în iulie anul trecut Călinoiu a mai contestat o dată raportul ANI, punând la dosar o dovadă de la oficiul poştal, cum că a primit raportul pe 1 iulie. Cum de l-a contestat prima dată în 25 iunie, dacă l-a primit abia pe 1 iulie? Ei bine, această a doua instanţă nu a reuşit să lămurească asta în mai bine de opt luni. ANI a sesizat şi Parchetul Târgu Jiu acum câteva luni, cum că recipisa de la Poştă este falsă. Nici Parchetul nu îşi face treaba.
În condiţiile în care ANI dă răspunsuri interpretabile, iar procurorii şi judecătorii trag de timp în folosul lui Călinoiu, ce poate face prefectul? Indiferent ce va face, cineva îl va acuza de abuz. Singura lui scăpare ar fi ca Ion Călinoiu să demisioneze. Se tot aude de luni bune că acesta va pleca în martie din funcţie. Oare se va întâmpla?

Vizualizări: 1,145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: