Sforăitul şi sindromul de apnee în somn

Omul petrece o treime din viaţă dormind, iar un somn sănătos şi odihnitor este indispensabil pentru funcţionarea organismului la maxima capacitate fizică şi mentală. În timpul somnului respiraţia, activitatea inimii şi alte funcţii ale organismului suferă modificări importante, fapt ce contribuie la “refacerea” acestuia peste noapte. Un somn insuficient sau cu întreruperi nu va putea asigura această refacere.

De o mare importanţă în timpul somnului este să se poată asigura oxigenul atât de necesar vieţii, printr-o respiraţie sănătoasă. Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale de timp cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantităţii de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicaţii sau chiar moartea.

Dacă într-un interval de o oră pacientul are cel puţin zece întreruperi ale respiraţiei, fiecare cu durata de minimum 10 secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă. În această situaţie, concentraţia de bioxid de carbon creşte şi apar variaţii ale ritmului cardiac. Scăderea concentraţiei de oxigen declanşează o trezire parţială (“microtrezire”), însoţită de un sforăit puternic şi o inspiraţie bruscă. Aceste “microtreziri” rămân neobservate de către pacient, dar sunt observate de anturaj. Ele produc o superficializare a somnului. Acest somn superficial duce la refacerea insuficientă a organismului în timpul nopţii, la cefalee matinală, somnolenţă şi oboseală în timpul zilei.

Pacienţii care suferă de apnee în somn se simt adesea extrem de obosiţi şi somnolenţi în timpul zilei, iar capacitatea lor de concentrare şi performanţa lor diurnă scade dramatic. Pe termen lung desaturaţiile repetate (scăderea concentraţiei oxigenului în sânge) dăunează grav organelor vitale. Apneea în somn netratată duce la complicaţii ca hipertensiunea arterială, impotenţa, afecţiuni cardiace, atac cerebral sau moarte subită.

Dacă răspundeţi cu “DA” la una sau mai multe dintre întrebările de mai jos, este posibil să suferiţi de sindromul de apnee în somn:

- Sforăiţi puternic, zgomotos şi intermitent-

          - Vă simţiţi ameţit sau obosit dimineaţa-

          - Aveţi dureri de cap sau probleme de concentrare-

          - Vi se întâmplă să aţipiţi în timpul zilei sau când sunteţi la volan-

          - Sunteţi o persoană supraponderală cu probleme de hipertensiune arterială şi probleme sexuale-

          - Vă treziţi adesea din somn pentru a merge la toaletă-

Pentru a diagnostica un astfel de sindrom, persoanele suspecte de a suferi de sindromul de apnee în somn, trebuie să fie testate cu o aparatură specială în cadrul unui laborator de somnologie.

Într-o primă etapă parametrii înregistraţi sunt: sforăitul, mişcările abdominale şi toracice, fluxul de aer la nas, saturaţia de oxigen şi ritmul cardiac.

Dacă prelucrarea acestor date indică apneea în somn, urmează monitorizarea tuturor parametrilor asociaţi somnului cum sunt: electroencefalograma, electrooculograma, electromiograma, electrocardiograma şi determinarea presiunii peste care nu se mai produce prolapsul căilor aeriene superioare.

Tratamentul unui astfel de sindrom cuprinde pe lângă măsuri de igiena a somnului: corectarea greutăţii corporale, evitarea consumului de alcool, sedative şi hipnotice, corectarea poziţiei corpului în timpul somnului şi tratament cu aparate cu presiune pozitivă continuă sau tratamente chirurgicale.

Deci sindromul de apnee în somn de tip obstructiv este o afecţiune frecventă, uşor de diagnosticat şi de regulă tratabilă. Ea coexistă adesea, fără a fi diagnosticată, la pacienţii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, etc., putând juca un rol important în progresia acestor boli şi rezistenţa lor la strategiile terapeutice convenţionale.

Tratamentul sindromului de apnee în somn duce la ameliorarea semnificativă a calităţii vieţii pacienţilor.

Dr.Vlad Elena

Medic primar pneumolog

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: