Simpozion ratat de PSD pe probleme din minerit şi energie

Încă un motiv de gâlceavă, asta am fi avut dacă nu veneau alegerile, procentele şi tot ce a urmat, inclusiv oboseala de după scrutin, PSD Gorj încercând pe ultima sută de metri să îşi atragă simpatia minerilor şi energeticienilor cu...un simpozion la care nu a venit mai nimeni. Boicotul a fost aproape unanim, de pe la sindicate prezentându-se nişte lideri în frunte cu Marin Condescu, dar doar pentru a-i întreba pe social-democraţi de ce vorbesc despre lucruri pe care nu le cunosc.
 Reprezentanţii PSD Gorj din administraţia locală au încercat să organizeze înainte de alegerile europarlamentare un simpozion despre minerit şi energie, la care nu a participat însă mai nimeni. Prefectura şi Consiliul Judeţean au iniţiat o astfel de întâlnire pentru ziua de sâmbătă, la care PDL şi PNL nu s-au prezentat, absenţi fiind şi directorii din minerit şi energie. Cele două partide au protestat faţă de modul de realizare al întâlnirii, dând publicităţii scrisori deschise prin care inclusiv prefectul judeţului a fost acuzat de "lipsă de respect".
 Întâlnirea gândită de mai marii PSD Gorj a fost un eşec pentru că în afară de reprezentanţi ai filialei, nimeni altcineva nu a venit acolo. Jurnaliştii nu au fost invitaţi la discuţiile ce trebuiau să aibă loc, iar la final nu a mai fost dat publicităţii niciun comunicat de presă, aşa cum promiseseră organizatorii. Simpozionul gândit de PSD Gorj urma să aibă loc după două vizite făcute de ministrul economiei, Adriean Videanu, în judeţ, în cadrul cărora s-a discutat despre destinul mineritului şi energiei fără reprezentanţi ai social-democraţilor.
 
 PDL Gorj acuză PSD de "lipsă de respect"

 Boicotul portocaliu s-a manifestat printr-o scrisoare deschisă adresată lui Ion Florescu şi Ion Călinoiu de preşedintele interimar Cosmin Popescu, scrisoare pe care acesta a făcut-o publică înainte ca mai marii PSD să se reunească la Prefectură. De fapt, mini-şedinţa, că asta a devenit simpozionul PSD, s-a ţinut într-o sală mică de la Consiliul Judeţean, democrat-liberalii făcând publice motivele pentru care s-au ţinut la distanţă de o asemenea întâlnire.
 " Organizarea unei dezbateri privind rolul pe care judeţul Gorj îl va juca în viitoarea structură ce reuneşte entităţile economice din minerit şi energie în preziua alegerilor europarlamentare ni se pare o afişare a lipsei de respect atât pentru destinul european al României, cât şi faţă de importanţa mineritului şi energiei pentru judeţul Gorj. Lipsa D.voastră de respect faţă de oamenii care au contribuit decisiv la reconstruirea industriei miniere şi energetice în Gorj, faţă de toti minerii şi energeticienii care produc cvasitotalitatea veniturilor acestui judeţ, venituri din care se susţin şi instituţiile pe care le conduceţi, ni se pare imposibil de ocolit şi este de neînţeles apelul la oamenii din PD-L sau la directorii societăţilor comerciale, numiţi de altfel cu acordul reprezentanţilor PSD, după ce i-aţi catalogat luni de zile ca incompetenţi, corupţi, etc.
 Filiala Gorj a PD-L a avut permanent o poziţie fermă, clară şi publică faţă de destinul mineritului şi energiei din Oltenia, poziţie care a fost profund diferită faţă de atitudinea Filialei Gorj a PSD.
 Vă reamintim doar următoarele:
- ne-am opus desfiinţării CNL Oltenia şi fărâmiţării sistemului energetic în anul 2004, după ce propusesem încă din anul 1999 înfiinţarea CNLE Oltenia, care integra toate termocentralele, minele şi carierele din Oltenia;
- ne-am opus privatizării complexurilor energetice împotriva hotărârilor de guvern adoptate de guvernul PSD la iniţiativa ministrului Dan Ioan Popescu, politică urmată şi de succesorul său Codruţ Sereş, acum aflaţi alături de D.voastră în coaliţia PSD+PC;
- ne-am asumat procesul de restructurare al acestui sector şi am spus sincer oamenilor ce trebuie făcut pentru ca mineritul şi energia să aibă viitor, sub tirul acuzaţiilor D.voastră permanente că am distrus mineritul şi energia, deşi în perioada guvernării PSD (2000 – 2004) s-au disponibilizat mii de oameni. Fără asumarea acestui proces, astăzi aţi fi organizat o întrunire despre închiderea mineritului şi nu despre viitorul energiei în Gorj;
- ne-am opus înfiinţării de către Tăriceanu a CNE, care nu includea SNL Oltenia şi CE Craiova, deşi D.voastră aţi susţinut această decizie, după cum aţi participat alături de liberali la jaful mineritului şi energiei din anii 2007 şi 2008; 
- noi nu avem senatori şi deputaţi avocaţi în firme de avocatură care să fi primit de la complexurile energetice peste 2 milioane de euro pentru nimic, nu suntem înscrişi pe listele de plată din agenda lui Ciurel şi nu putem fi asociaţi cu firme de casă care au supt ca lipitorile din minerit şi energie şi poate doar exemplul familiei Crişan şi al UM Rovinari este suficient.
 Flialiala Gorj a PD-L a fost permanent la curent cu discuţiile purtate la nivelul Ministerului Economiei despre reorganizarea sistemului energetic şi a participat efectiv printr-un reprezentant al său care a avut discreţia de a nu face public acest lucru. Consecvenţi poziţiei noastre încă din anul 2005, considerăm că înfiinţarea a două companii care să valorifice resursele energetice naţionale, lignitul în primul rând, să constituie un mix de energie hidro – termo – nuclear, destul de puternice şi flexibile pentru a face faţă competiţiei regionale şi europene este benefică. Reunirea mineritului din Oltenia într-o singură structură organizatorică cu sediul la Tg.Jiu în una din companii este de asemenea benefică pentru judeţul Gorj. Aceste lucruri au fost discutate anterior şi deja au fost făcute publice de dl. Ministru Adriean Videanu.
 Domnule Prefect,
 Sâmbătă, 30.05.2009, în calitate de reprezentant al Guvernului, format pe baza alianţei PD-L – PSD, aţi participat la instalarea în funcţie a directorilor ITM, AJOFM, Casa de Pensii, AJPS, OJPDRP Gorj, manifestare la care nu au fost invitaţi şi directorii care sunt membrii sau simpatizanţi ai PD-L, comportându-vă astfel jignitor şi abuziv. Vom accepta o invitaţie a D.voastră atunci când vor exista semne concrete că astfel de atitudini vor fi înlăturate.
 Stimaţi colegi de alianţă,
 Aţi semnat protocolul de colaborare la nivelul judeţului Gorj, după care l-aţi nesocotit fără motiv. De patru luni de zile vă invităm public la reluarea colaborării noastre spre binele judeţului Gorj. Dacă veţi înţelege că această colaborare este oricând posibilă, dar fără aroganţa şi agresivitatea de până acum şi poate fără a scoate în prim plan exponenţii acestui comportament, suntem deschişi discuţiilor si muncii comune. Reluarea acestei colaborări nu poate fi însă începută cu o manifestare politicianistă în ajunul alegerilor europarlamentare", se arată în scrisoarea deschisă a PDL Gorj.

 Liberalii au stat şi ei deoparte 
 
 Singurul parlamentar al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care oricum nu a fost băgat în seamă la alte manifestări de acest gen, a ieşit şi el la rampă cu o scrisoare deschisă, prin care anunţa că nu va fi prezent la întâlnirea dorită de cei de la PSD. Morega se opune şi modului de reorganizare a sistemului minier conceput de Ministerul Economiei, liberalul susţinând că va apela la colegii săi parlamentari pentru a bloca o astfel de reorganizare. Reacţia liderului PNL Gorj nu vizează însă şi lipsa de reforme înregistrată în 2007 şi 2008 în minerit şi energie, perioadă în care guvernul liberal visa la o mare companie energetică, neagreată însă de sindicatele din aceste domenii, inclusiv de cei din sistemul hidroenergetic.
 " În contextul realizării celor două Companii Energetice, propunerea specialiştilor liberali este aceea de concentrare a capacităţilor energetice din Oltenia, respectiv Complexele Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, SNLO Târgu Jiu, Sucursalele Hidroelectrica Târgu Jiu şi Hidroelectrica Porţile de Fier, într-o Companie Naţională cu sediul în Gorj şi cu o putere instalată de peste 5000 de MW, urmând ca în Bucureşti să aibă sediul cea de-a doua Companie Naţională ce va avea în componenţă CNH, Termoelectrica, unităţile energetice din Hunedoara, Nuclearelectrica şi alte sucursale Hidroelectrica....În Gorj totul se arde sau se transportă şi rămân doar urmele pârjolului, energia crează oportunităţi de afaceri în alte judeţe iar în Gorj se va stinge orice activitate pe măsură ce se epuizează resursele. Unde vom fi peste 20 de ani din moment ce în 20 de ani nu s-a investit nimic? Cu resurse epuizate şi dezvoltare tot mai mică, vom ajunge ca în lumea a treia, ca exportatorii de materii prime şi fără perspective pentru ziua de mâine....Pentru lipsa de reacţie şi dezinteresul manifestat de parlamentarii coaliţiei guvernamentale din Gorj şi a liderilor celor două partide, în semn de protest, nu vom participa la întâlnirea organizată la Prefectura Gorj, sâmbătă, 06 Iunie, cu factori de decizie locali şi naţionali, deoarece nu dorim să fim părtaşi la lichidarea economică a Olteniei şi în special a Gorjului, şi la sărăcirea acestuia prin creşterea alarmantă a şomajului.  
Totodată, la nivel parlamentar, vom lansa o iniţiativă legislativă în sensul de a bloca această aberantă reorganizare", susţin liberalii.


Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: