"Nămeţi" de-o palmă la Rânca

Peisaj hibernal, greu de crezut de către turiştii care sâmbătă au vrut să urce la munte, Rânca fiind până ieri după-amiază acoperită cu un strat de zăpată pe care nimeni nu-l mai visa. Fulgii au căzut toată ziua, astfel că, la un moment dat, stratul măsura între 5 şi 7 centimetri, numai bun cât turiştii să ia placa sau sacul de nailon şi să încerce din nou pârtia care, culmea, iarna trecută suferea tocmai din cauza zăpezii puţine.
 Nimeni nu-şi mai imagina că la Rânca mai e posibilă o ninsoare în această perioadă în care, jos, la Novaci sau Polovragi, cireşele şi căpşunele sunt coapte de cel puţin o săptămână. Începând cu zona releului de televiziune, stratul de ninsoare devenea tot mai vizibil, iar în straţiune era evident că mugurii de brad erau sub neaua cazută începând de sâmbătă dimineaţa. Cei mai fericiţi au fost, evident, turiştii care au avut drum la Rânca şi care nu sperau să mai prindă o ninsoare pe acolo. "Venim de la Craiova şi ni se pare minunat că am prins această zăpadă. O să recomandăm zona şi prietenilor, deşi e clar că ei nu vor mai avea parte de aşa ceva. Şi atmosfera şi traseul, totul ne place aici. Am plecat de acasă sperând că aici totul e cald şi minunat şi, când colo, am găsit ninsoarea pe care nu am prins-o la sfârşitul iernii. Oricum, să ningă acum, la 1 iunie, e ceva mai rar", ne-a spus Aurel Murgu, un turist venit din Dolj.
 Autocarele care au adus turişti la final de săptămână au tras pe marginea drumului, dar nu pentru că nu ar fi putut urca în staţiune, ci pentru că turiştii doreau să se bată cu zăpadă. "Poate se topeşte până ne cazăm noi. Acum e momentul. Ni se pare minunat că am mai prins o porţie de ninsoare. Cred că e ultima până la iarnă, dar ne bucurăm de asta puţină de care avem parte", spunea un tânăr, în timp ce, un grup de bucureşteni se minuna şi el de faptul că a găsit zăpadă la final de mai. "Am venit cu copii aici la final de săptămână şi am avut şansa asta să vedem cum ninge peste mugurii de brad. Am mai discutam cu oamenii care muncesc pe aici şi ne spuneau că ei nu ştiu să fi fost aşa ninsoare în asemenea perioadă a anului. Bine că se va topi repede că nu avem nimic de iarnă pe la noi", spunea turistul venit din capitală cu maşina personală.

 Turişti veniţi de pe plajă direct la zăpadă

 Cabanierii s-au bucurat şi ei pentru surpriza făcută de natură, unul dintre patronii de la Rânca, Liviu Nagâra, spunând că are cazaţi turişti care sâmbătă veniseră direct de pe plaja de la Mamaia. "Au venit oamenii de la mare şi erau uimiţi că au dat aici peste ninsoare. Normal că s-au bucurat, dar nu e totuşi firesc să ningă în perioada asta a anului. Aşteptăm să vină vara şi, de fapt, ninge din nou. E frumos, sigur, dar vremea e totuşi urâtă, când e soare vin mai mulţi turişti. A mai nins aşa, de 1 iunie, din ce ştiu eu, acum vreo trei ani", ne-a menţionat cabanierul. Un alt coleg de breaslă de-al acestuia a fost ceva mai hâtru şi, parafrazându-l pe şeful statului a spus doar că "vara începe să fie ca iarna, ninge acum la început de iunie, dar e cald, iar astă iarnă când era nevoie de zăpadă pe pârtie era soare". 


 Echipamentul de iarnă – util şi la sfârşit de mai

 Salvamontiştii gorjeni au stat în permanenţă pregătiţi pentru eventuale intervenţii întrucât se aşteptau să aibă parte de solicitări, ştiind că sunt turişti luaţie pe nepregătite de ninsoarea căzută la sfârşitul săptămânii. Aceştia chiar au recomandat echipament de iarnă, în măsura în care era posibil, deşi era clar că turiştii erau plecaţi de acasă în "echipament" mai mult de vară şi cel mult de toamnă. "Deşi suntem la început de iunie, recomandăm pe vremea asta echipament de iarnă în măsura în care e posibil pentru că cei care vin la munte nu sunt pregătiţi pentru o asemenea vreme. Ninge din această dimineaţă şi ar trebui să o ţină aşa până pe duminică. Stratul se va topi pentru că acum e temperatura de 2 grade Celsius, dar prognozele meteo indică o revenire la temperaturile normale. Până atunci le recomandăm turiştilor multă atenţie şi să nu se aventureze în zone necunoscute", spunea sâmbătă seara unul dintre salvamontişii aflaţi în tură la Rânca.
 Ieri soarele a zâmbit din nou peste munte şi zăpada căzută sâmbătă s-a cam dus, amintiri din ea rămânând doar pe crestele munţilor. Turiştii s-au bucurat însă de ultimele petece albe, dar şi de revenirea la temperaturi cât de cât normale, numai bune pentru grătare încinse pe marginea drumului sau la iarbă verde, că de acum încolo este din belşug.
 


Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: