Sindicalist: CE Oltenia, navă în derivă

Noul an vine cu mari emoții pentru mineri și energeticieni. Din toamnă, legea nu le mai permite să se pensioneze în aceleași condiții ca în această perioadă. În loc de 55 de ani, cei care lucrează în condiții deosebite vor putea ieși din câmpul muncii un an mai târziu.

De la 1 septembrie 2021, legea se va schimba, iar minerii vor ieși ceva mai târziu la pensie în comparație cu cei care se pensionează în aceste luni. Explicația este că legea care este acum în vigoare le permite minerilor să se pensioneze la 55 de ani cu o contribuție de 30 de ani. Iar din toamna anului viitor, dacă legea nu va suferi modificări, ar urma ca minerii să se pensioneze la 56 de ani și după 35 de ani de contribuții.

În plus, și Uniunea Europeană vine cu restricții. Sindicaliștii sunt îngrijorați că nu văd luminița de la capătul tunelului. Liderul de la Cariera Lupoaia, Nicu Bunoaica, se declară pesimist. Nu crede că parlamentarii vor putea interveni la Comisia Europeană astfel încât Legea Pensiilor să fie modificată, iar minerii să poată ieși la pensie ca și până acum.

„Referitor la condițiile deosebite, este clară hotărârea UE de a nu mai da acele avize din septembrie. Eu nu cred că oamenii politici vor merge acolo, să lupte pentru asta. Complexul este în colaps, vânzarea de energie este destul de mică, de 12%. Despre ce viitor vorbim în 2021? Cine se va mai gândi la condițiile noastre de muncă? Nimeni! Singurul lucru pe care ar trebui să-l facem va fi să ne salvăm de pe această navă în derivă, se va scufunda în larg. Toată lumea salvează Complexul acum. Sunt tulburat de aceste lucruri și nu știu în ce direcție să o mai iau”, a mărturisit sindicalistul Nicu Bunoaica, la Radio Impact.

Tocmai pentru că beneficiază de această facilitate, minerii care au muncit ani grei în condiții deosebite s-au pensionat pe bandă rulantă în 2020.

Vizualizări: 4,200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: