Hotărâri de Guvern pentru CE Oltenia. Exproprieri în două comune

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 decembrie, două proiecte pentru deblocarea activității carierelor Tismana și Timișeni-Pinoasa din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Prima hotărâre de Guvern se referă la aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Lucrări pentru menținerea și dezvoltarea capacității la cariera Tismana I, județul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit”.

Suprafața de teren ce urmează a fi afectată de lucrări miniere în continuare este de 79,3638 hectare, din care 22,1747 hectare vor fi expropriate, reprezentând coridorul de expropriere pe teritoriul comunei Cîlnic. Pentru exproprieri este nevoie de o sumă de 310.000 lei.

Cea de-a doua hotărâre privește aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Timișeni - Pinoasa, județul Gorj, la o capacitate de 8.000.000 tone/an lignit”.

Perimetrul minier de exploatare Pinoasa are o suprafață totală de 1.500 de hectare. Până în prezent, exploatarea carierei s-a realizat pe o suprafață de circa o mie de hectare.

Pentru continuarea activității carierei în vederea exploatării lignitului până la capacitatea prevăzută în licență, respectiv de 3.500.000 t/an, este necesară ocuparea unei suprafețe de 286,0725 ha. Suma necesară exproprierilor este de 7,2 milioane de lei. Este vorba de 175 de hectare de terenuri proprietate privată sau publică (drumuri) aflate pe raza comunelor Fărcășești și Cîlnic.

În prezent, negocierea directă între companie și proprietarii privaţi pentru achiziția restului de terenuri este blocată. Potrivit companiei, proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză efectiv înstrăinarea proprietăţii. În plus, ei mai cer angajarea de rude în companie sau creşteri salariale pentru acestea.

O altă problemă o reprezintă lipsa actelor de  proprietate sau litigiile dintre moştenitori privind succesiunea asupra bunurilor deţinute în comun. „Toate aceste aspecte de natură obiectivă au împiedicat preluarea, prin forţe proprii, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, a terenurilor necesare realizării investiţiei și au blocat activitatea de extragere a lignitului”, potrivit notei de fundamentare.

Vizualizări: 4,415

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: