Sindicate: Risc de colaps în sistemul energetic dacă nu cresc salariile

Indexarea salariilor cu 10%, majorarea adaosului salarial de la 250 la 400 de lei şi tichete de vacanţă în valoare de 1.450 de lei/salariat - acestea sunt principalele solicitări ale Federaţiei Univers pentru salariaţii Complexului Energetic Oltenia. În plus, se cere constituirea unui fond pentru acordarea de clase de salarizare. Liderii sindicali ameninţă cu proteste şi atrag atenţia inclusiv ministrului Energiei că anul acesta mulţumirile nu mai ţin de foame.

Complexul Energetic Oltenia va prezenta sindicatelor o primă variantă de buget pe data de 10 ianuarie. „Aşteptăm pe data de 10 proiectul de buget, pentru a vedea dacă sunt prinse creşteri salariale, altfel vom recurge la toate formele de protest. Să nu ne mire dacă vor fi şi tot felul de proteste spontane”, avertizează Adrian Marciuc, vicepreşedintele Federaţiei Univers.

Patru revendicări

Federaţia Univers a precizat, într-un comunicat, ce solicitări are pentru această negociere. O primă solicitare se referă la constituirea unui fond de promovare-avansare, având ca referinţă alocarea în medie a 50 lei/salariat, repartizat pe fiecare exploatare sau sucursală în parte, din care să fie acordate noi clase de salarizare. Asta pentru că mulţi salariaţi au primit noi sarcini după miile de concedieri din ultimii ani, dar fără să primească bani în plus la salariu.  

Federaţia Univers mai cere majorarea adaosului salarial de la 250 lei la 400 lei pentru toţi salariaţii Complexului Energetic Oltenia; indexarea fondului de salarii, implicit a câştigurilor salariale cu minim 10% începând cu data de 1.04.2018; alocarea sumelor necesare pentru acordarea tichetelor de vacanta in cuantum de 1450 lei/salariat.

Mulţumirile nu mai ţin de foame

Un eşec al negocierii noului Contract Colectiv de Muncă va duce la proteste ce pot genera colaps în sistemul energetic, avertizează liderii sindicali. „Există riscul izbucnirii unor conflicte spontane datorită tensiunilor din rândul salariaţilor, conflicte care pot degenera până la întreruperea activităţii, evenimente nedorite însă ce pot avea repercusiuni care vor duce la un colaps în SEN”, se arată în comunicatul Federaţiei Univers. „Nu vom sta cu mâinile în sân, vom face acţiuni de amploare, îl luăm pe sus pe ministru dacă e nevoie”, a spus Adrian Iovan, unul din liderii Federaţiei Univers.

Marciuc spune că anul trecut au fost tot felul de mulţumiri la adresa minerilor şi energeticienilor, care au susţinut sistemul energetic naţional în perioade grele, dar acum oamenii nu mai au nevoie de vorbe, ci de creşterile salariale promise. „Noi le-am explicat la oameni că anul trecut nu s-au putut face majorări salariale, unii au înţeles, alţii nu. Anul acesta trebuie schimbată placa, mulţumirile nu mai ţin de foame. Presiunea a devenit majoră şi după creşterea salariilor în sistemul bugetar. Minerii şi energeticienii au rămas de căruţă, nu se mai poate”, a spus Marciuc.

Vizualizări: 4,855

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: