Smartphone-ul devine treptat locul unde ne trăim viaţa

Smartphone-ul a devenit de mult timp locul în care ne trăim viața, după cum susţin cecretărorii antropologi. Considerat de foarte mulţi o necesitate, acesta dă dependenţă şi chiar dacă oamenii socializează fizic, atunci când folosesc smartfone-ul devin din nou singuri.  

Utilizatorii de smartphone-uri sunt echivalentul metaforic al unor „melci care își poartă casa în buzunar”, a concluzionat un studiu fără precedent realizat la University College London, citat de The Guardian. Conform acestuia, oamenii se atașează emoțional de dispozitivele lor, preferă mai mult interacțiunea cu ecranul telefonului și mai puțin interacțiunea cu prietenii și familia. O echipă de antropologi de la University College London a cercetat timp de un an utilizarea dispozitivelor de tip smartphone în nouă țări din toată lumea, din Irlanda până în Camerun. Cercetătorii au descoperit că oamenii formează o legătură emoțională puternică cu telefonul lor, unii fiind la fel de atașați de el precum sunt de casa în care locuiesc. „Smartphone-ul nu mai este doar un dispozitiv pe care îl folosim. El a devenit locul în care trăim. Chiar și atunci când suntem împreună fizic, putem deveni foarte rapid singuri prin folosirea telefonului”, spune Daniel Miller, profesor la UCL și coordonatorul cercetării.  

Cauza specifică este folosirea aplicațiilor de comunicare precum WhatsApp sau altele de acelaşi gen. Practic, aceste aplicații sunt platforme unde frații discută despre cum să aibă grijă de părinții lor în vârstă, acolo unde părinții fac schimb de fotografii cu bebelușii lor, sau acolo unde migranții se reconectează cu familiile lor.

Studiul arată şi faptul că smartphone-urile au devenit necesități de bază şi, pe mulţi oameni îi fac să se simtă mereu acasă. „Am devenit niște melci umani care ne transportam casa în buzunar”, mai susţine cercetătorul englez. Totuşi, cercetătorii spun că acest nou „acasă” nu este, neapărat, un loc de relaxare, pentru că el este și spațiul în care are loc comunicarea de la serviciu sau de pe rețelele sociale. Totuşi, Miller recunoaşte că folosirea acestor dispozitive are importante aspecte pozitive prin faptul că ele creează noi spații pentru comunicare între familii sau pentru dezbatere politică.

Vizualizări: 493

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: