SME Rovinari s-a transformat în SME Oltenia

Conferinţa Sindicatului Mine Energie Rovinari (SMER), care a avut loc vineri la Rovinari, a stabilit, printre altele, modificarea numelui în Sindicatul "Mine - Energie" Oltenia (SMEO). Acest ultim sindicat se doreşte a fi majoritar prin fuziunea cu celelalte sindicate afiliate la Federaţia "Univers". Până în data de 12 septembrie vor fi organizate alegeri pentru funcţia de preşedinte şi cel mai probabil unul dintre candidaţi va fi Ion Ruşeţ.

Circa 250 de membri ai Sindicatului Mine Energie Rovinari s-au întrunit la sfârşitul săptămânii trecute la Rovinari, în cadrul Conferinţei care este organul suprem de conducere al sindicatului. Pe ordinea de zi au fost următoarele puncte: validarea şefilor de departament, stabilirea calendarului pentru alegerea preşedintelui, discutarea şi aprobarea modificărilor la statutul sindicatului, completarea biroului executiv, stabilirea calendarului de desfăşurare a conferinţelor departamentale şi, la punctul diverse, validarea hotărârii privind afilierea sindicatului. În fapt, celor prezenţi la această conferinţă li s-a pus la dispoziţie şi un act adiţional la statutul Sindicatului ”Mine - Energie” Rovinari în care se arată că „titulatura Statutul Sindicatului Mine - Energie Rovinari va fi modificată în Sindicatul Mine - Energie Oltenia”. Iată ce a spus Ion Ruşeţ în privinţa reprezentativităţii acestui sindicat la nivel de CE Oltenia. „Suntem într-un proces astăzi. Iată că suntem într-o etapă, să fiţi siguri că vom aduce la cunoştinţa publicului toate demersurile noastre şi toate etapele pe care noi le realizăm. Astăzi începe o nouă etapă”, a spus Ion Ruşeţ.

„Nu vor face sindicat majoritar”

Sindicalistul Constantin Creţan este de părere că sindicatul SMEO nu va deveni sindicatul majoritar la nivel de CE Oltenia. „Cei de la SMER făcură SMEO. Căldăruşe este preşedintele sindicatului SMEO. Nu vor face sindicatul majoritar. Nimeni nu îşi desfiinţează sindicatul lui să facă un sindicat SMEO care se înfiinţă astăzi. Eu unul nu mi-aş desfiinţa sindicatul să mă duc într-o altă structură, să-mi desfiinţez structurile sindicale. Astea sunt o joacă de copii unde fiecare vrea funcţii şi posturi”, a comentat vineri Constantin Creţan.  

Alegeri în septembrie

În septembrie vor avea loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al sindicatului care se doreşte majoritar în CE Oltenia. Se anunţă o competiţie acerbă, spune Ion Ruşeţ, care cel mai probabil va viza funcţia supremă în SMEO. „Statul prevede un termen de 12 septembrie. Cred că primul tur trebuie să aibă loc până la acest termen. Probabil turul doi va fi puţin întârziat dacă va exista. Eu cred că vor fi mulţi candidaţi la funcţia de preşedinte, poate numărul lor va depăşi numărul de candidaţi la funcţia de şef de departament şi probabil vom avea şi un tur doi”, a declarat Ion Ruşeţ.

De cealaltă parte, Gabriel Căldăruşe, preşedintele interimar al SMER, a explicat motivul pentru care nu s-au organizat alegeri pentru funcţia de preşedinte o dată cu alegerile pentru funcţiile de şef de departament, lider de grupă sindicală şi vicelider. „Dacă până acum era constituit acel sindicat majoritar reprezentativ la nivel de CE Oltenia era clar că nu mai aveau loc alegeri pentru funcţia de preşedinte pentru că acel preşedinte sindical nu mai exista. Prin contopirea celorlalte sindicate nu exista decât un singur preşedinte la nivel de sindicat majoritar reprezentativ. Acestea au fost motivele. Putem spune că  datorită faptului că n-a fost creat în această perioadă acel sindicat majoritar reprezentativ, conform statutului avem obligaţia de a face alegeri în cadrul Sindicatului Mine-Energie Rovinari”, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele interimar al SMER, care a precizat că va participa la alegerile pentru noul preşedinte. „Bineînţeles, sigur voi candida la aceste alegeri. Sunt şi alţii care doresc. Vreau o competiţie deschisă, corectă”, a concis acesta.

MEMBRI

Liderii SMER au anunţat în cadrul conferinţei că sindicatul numără la această circa 4000 de membri. „Există un grad destul de ridicat de salariaţi care nu se regăsesc în nicio structură sindicală. În rândurile acestor salariaţi va trebui să lucrăm şi va trebui să recâştigăm încrederea salariaţilor pentru ceea ce înseamnă sindicalism”, a spus Gabriel Bălăceanu, liderul departamentului Rovinari din cadrul SMER.  

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: