Platformă de depoluare a gunoiului de grajd, în lucru

Amplasamentul de capacitate mare amenajat la Băleşti pentru preluarea şi tratarea gunoiului de grajd şi menajer nu a fost pus încă în funcţiune. Deşi autorităţile locale au finalizat construcţia platformei încă din luna aprilie, utilajele necesare nu au ajuns în totalitate, acestea fiind achiziţionate treptat de către Ministerul Mediului. Ultimul utilaj, un tractor care să preia acest gunoi din gospodăriile cetăţenilor, este aşteptat săptămâna viitoare, după care nu va mai exista niciun impediment pentru punerea în funcţiune a platformei menite să elimine cantităţile mari de nitriţi şi nitraţi ce fac ca apa din comună să nu fie potabilă.

Administraţia locală din Băleşti a găsit finanţare prin intermediul Ministerului Mediului pentru a realiza o platformă unde să fie depozitat gunoiul de grajd şi menajer de la cetăţeni, astfel încât să poată controla poluarea cu nitraţi cauzată de activităţile agricole intense din comună. În urma unui proces de fermentaţie vor fi eliminate cantităţile mari de nitraţi care în prezent fac ca apa din comună să nu fie potabilă, existând riscul de îmbolnăvire al localnicilor. Amplasamentul nu a fost pus în funcţiune pentru că utilajele necesare în cadrul procesului de depoluare a gunoiului nu au ajuns în timp util, acestea fiind distribuite pe rând la Băleşti.

Autorităţile locale spun că mai este nevoie de un tractor pentru ca această platformă să poată fi pusă în funcţiune.  „Încă nu este funcţională pentru că au întârziat de la minister cu achiziţia utilajelor. Avem mare parte din utilaje, mai puţin tractorul. Avem două remorci, un împrăştietor de gunoi, o vidanje şi un încărcător frontal. Sperăm ca până săptămâna viitoare să ajungă şi tractorul”, a declarat Cătălin Stolojanu, viceprimarul comunei Băleşti.

Conform unor studii, cantităţile de nitriţi şi nitraţi prezente în apa din comuna Băleşti sunt peste limitele admisibile din cauza faptului că zona este una destul de exploatată în agricultură, folosindu-se des îngrăşăminte chimice, dar şi gunoi de grajd.

BENEFICII

Prin acest proces nu doar că se vor reduce cantităţile mari de poluanţi în sol, dar cetăţenii vor putea folosi gunoiul de grajd rezultat în urma fermentării ca fertilizant pentru culturi. Cetăţenii vor putea transporta gunoiul de grajd, fie cu mijloace proprii, fie contra-cost cu utilajele platformei. Depoluarea acestui gunoi se va face gratuit.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: