SMEO cere o întâlnire de urgență cu ministrul Energiei

Liderii Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) au solicitat o întâlnire de urgență cu ministrul Energiei. Sindicaliștii i-au transmis ministrului Toma Petcu că acele angajamente pe care și le-a luat administrația la încheierea actului adițional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) nu au fost respectate, dar și că CE Oltenia nu a făcut investițiile programate în cariere și termocentrale. I-au mai spus și că minerii și energeticienii sunt nemulțumiți pentru că lucrează mai mult fără să beneficieze de facilități, și că acest lucru ar putea conduce la un conflict social major.

Sindicaliștii SMEO i-au comunicat ministrului Petcu că CE Oltenia nu a realizat mare parte din promisiunile pe care le-a făcut în primul trimestru al anului. ”Nu s-au realizat programele de investiții promise atât în ceea ce privește activitatea minieră, cât și la nivelul termocentralelor, în special termocentrala de la Rovinari. Nu s-au implementat programe coerente și aplicate privind reviziile și reparațiile, în special cele de exploatarea cărbunelui, în cariere cât și în termocentrale. Nu s-au asigurat la nivelul necesarului materialele pentru buna desfășurare a activității”, a se arată în adresa SMEO.

Și aceștia, la fel ca sindicaliștii din Sindicatul EMC Roșia din FNME, i-au transmis ministrului că nu există vaselină în unități. I-au mai spus că sunt probleme și în ceea ce privește achiziționarea echipamentelor de lucru și protecție, dar și în privința materialele igienico-sanitare. I-au mai spus că nu s-a realizat nimic concret pentru asigurarea fronturilor de lucru. Liderii SMEO au menționat despre angajamentul pe care și l-a luat administrația, acela de acordare a unor facilități suplimentare în situația în care compania înregistrează profit în primele două trimestre ale anului.

”Atragem atenția că munca trebuie plătită”

Liderii SMEO i-au mai spus ministrului Petcu că CE Oltenia a disponibilizat în masă în ultimii ani, dar că nu a luat nicio măsură pentru întinerirea forței de muncă, dar și că a eliminat subvențiile pentru tratament, odihnă și alte recuperări medicale. ”În urma dialogului purtat în cadrul oficial, cât și neoficial, a reieșit faptul că nu există posibilitatea rectificării fondului de salarii pentru anul 2017, iar documentațiile care au fost sau vor fi depuse la Ministerul Energiei au de fapt rolul de a induce în eroare salariații privitor la acest aspect. Atragem atenția că munca trebuie plătită, iar activitatea care realizează performanță trebuie remunerată corespunzător”, i-au mai transmis aceștia ministrului Toma Petcu.

Sindicaliștii i-au comunicat oficialului că ”la nivelul angajaţilor Complexuliu Energetic Oltenia este o stare de spirit ce poate genera un conflict social major”.  

Pentru a-i prezenta aceste concluzii, dar și pentru a-i comunica și alte nemulțumiri, liderii SMEO au cerut o întâlnire de urgență cu ministrul Energiei.

Vizualizări: 899

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: