Societatea civilă, reprezentată de politicieni în ATOP

Consiliul Județean Gorj a validat, miercuri, în ședință, componența nominală a Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică, președinte fiind desemnat consilierul județean Ion Rușeț. Deși instituția ce funcționează pe lângă Consiliul Județean Gorj are doar rol consultativ, ea a devenit un organism numai bun de răsplătit apropiații din partid.

Potrivit legii, din ATOP fac parte 15 membri, din care șase sunt consilieri județeni, trei provin din rândul comunității, iar alți șase sunt șefii poliției, jandarmeriei, pompierilor, subprefectul, șeful poliției locale și președintele organizației județene a Corpului Național al Polițiștilor.

Consilierii județeni și-au împărțit rapid sinecurile. Având majoritate în Consiliul Județean, PSD a prins trei poziții, posturile fiind ocupate de Ion Călinoiu, Gheorghe Bucălăete și Marius Antonie Negru. Liberalii sunt reprezentanți de Gheorghe Grivei și Cristinel Tănasie, iar PMP de Ion Rușeț. Consilierul de integritate în cadrul CE Oltenia a fost desemnat președintele ATOP.

Interesant este însă de văzut cine reprezintă interesele comunității în acest organism. Este vorba tot de trei consilieri județeni considerați, chipurile, reprezentativi pentru Gorj și societatea civilă: Anca Bordușanu și Mihai Istrate de la PSD și fostul inspector școlar general Ion Ișfan, de la Pro România. Practic, pentru că nu au prins un loc la prima strigare, cei trei au fost răsplătiți „din pix” cu un post în această structură mult prea stufoasă și prea puțin utilă.

Pentru activitatea lejeră pe care o desfășoară, una, maxim două ședințe pe lună, în care discută despre siguranța și ordinea publică din județ, un membru ATOP este remunerat cu 15% din leafa președintelui Consiliului Județean Gorj. Iar calculele arată că indemnizația depășește cu ușurință salariul minim net pe economie, fiind în jurul a 1.600 de lei.

Practic, bugetul județului este sărăcit lunar de circa 25.000 de lei doar pentru leafa reprezentanților ATOP. Liberalii au făcut mult zgomot pentru nimic, cerând la un moment dat să fie achitate indemnizații de doar 5%. Un simplu joc politic de imagine. Când s-au văzut cu sacii în căruță, au tăcut mâlc.

În Parlament există o inițiativă depusă de USR pentru eliminarea acestor indemnizații.

Galerie foto



Vizualizări: 1,425

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: