Şomaj tehnic prelungit la cariera Husnicioara

Minerii de la Cariera Husnicioara s-au arătat indignaţi de decizia administraţiei CE Oltenia de a-i trimite în şomaj tehnic. Deşi se discută despre 10 zile de încetare a activităţii ca urmare a neîncheierii unui nou contract cu Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Severin pentru Termocentrala Halânga, liderii de sindicat de la carieră se aşteaptă ca şi luna viitoare salariaţii să aibă parte de şomaj tehnic. 

Sute de mineri de la Husnicioara vor intra de astăzi în şomaj tehnic timp de 10 zile. Decizia administraţiei de a-i trimite acasă cu 75% din salariu a creat nemulţumiri în rândul personalului carierei. „Avem o părere foarte proastă despre conducerea CE Oltenia. Nu ştiu decât să muncim, dar fără bani. În ziua de azi nu se mai poate munci fără bani. Nivelul de trai a scăzut, puterea economică este vai şi amar de capul ei şi întreprinderea minieră e pe butuci”, a pus un miner de la Cariera Husnicioara.

CE Oltenia nu reuşeşte să vândă energie, ceea ce a dus la o supraaglomerare a depozitelor, termocentralele producând mai puţin, cărbunele extras nefiind consumat, fiind în prag de autoaprindere, aşa cum se întâmplă la Jilţ. Acest lucru conduce şi la o mai slabă activitate în cariere. Salariaţii CEO de la Husnicioara spun că, în aceste condiţii, situaţia nu este prea bună pentru toţi minerii şi energeticienii. „Nu este bine la toţi angajaţii din minerit, atâta timp cât a scăzut cererea de cărbune”, a spus un alt salariat de la carieră. 

Perioada de şomaj tehnic s-ar putea prelungi la Cariera Husnicioara, spun liderii de sindicat. „RAAN nu a încheiat un contract comercial cu CEO, dar, chiar dacă se încheie contractul, ei nu au plătit pe ultimele două luni cărbunele pe care l-au luat şi există şi situaţia asta foarte dramatică de a mai sta şi în luna aprilie în 75%”, a declarat Victor Munteanu, liderul sindical de la Cariera Husnicioara, pentru TVR Craiova.

RAAN Severin înregistrează o datorie faţă de CE Oltenia pentru cărbunele livrat de peste 20 milioane lei. În 2013, minerii de la Husnicioara au stat mai bine de o lună în şomaj tehnic şi concediu fără plată. Administraţia complexului are în plan să externalizeze cariera Husnicioara, din cauza situaţiei cu cei din Mehedinţi.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: